Bomen bij Schinveld gekapt

De boomkap van het Schinveldse bos is vanochtend om half tien begonnen. Eerder op de ochtend begon de marechaussee met de ontruiming van het bos, waar zich actievoerders tegen de kap hebben verschanst. Tot nu toe zijn 28 mensen aangehouden...

ANP en Internetredactie

Waarnemend burgemeester Zuidgeest van de gemeente Onderbanken is opgelucht over het verloop van de geweldloze ontruiming van de Schinveldse bossen. Hij liet maandagochtend weten dat de actie op schema ligt. De meeste mensen verlieten het gebied nadat de autoriteiten daartoe opdracht hadden gegeven.

De arrestanten zijn sympathisanten van de actievoerders. Kleine groepjes inwoners van Schinveld, die steun betuigden aan de leden van de actiegroep GroenFront!, hielden het maandagochtend voor gezien en vertrokken vrijwillig uit het bos.

Eerst zijn de actievoerders van GroenFront! verwijderd, die zich op de grond hadden vastgeketend aan de bomen. Het Brand en Traangasteam (BRATA), een specialistische eenheid van de ME probeert met hoogwerkers de activisten te verwijderen die zich al weken in boomhutten hebben verschanst.

Tegen half elf werd de eerste activist uit een boomhut gehaald. Het ging om een demonstrant die zich had verschanst in een door de activisten gebouwde toren in het bos. De demonstrant werd met een hoogwerker uit de daarop gebouwde hut gehaald. Naast de toren zijn er nog tien boomhutten met actievoerders in het bos.

Marechaussees houden mensen aan die niet snel genoeg weggaan aan. Zij slopen alles wat ze op de grond tegenkomen, zoals tenten en barricades. Activisten hadden zich rond kampvuren verzameld.

Met shovels en zaagmateriaal worden de bomen in rap tempo omgehakt. De door Defensie ingehuurde aannemer ontziet de bomen waar actievoerders van GroenFront! zich in boomhutten hebben verschanst.

De kap van het zes hectare bos zou om 8.00 uur beginnen, maar de aanwezigheid van de actievoerders en sympathisanten vertraagde dit.

Volgens een woordvoerder van GroenFront! is er genoeg eten om de actie weken vol te houden, maar hebben de activisten het wel erg koud omdat ze zich bijna niet kunnen bewegen.

Leden van GroenFront! hebben, meldt de woordvoerder, ook tunnels gegraven onder het pad door het bos. De tunnels moeten voorkomen dat er zwaar materieel kan worden aangevoerd waarmee het bos gekapt wordt.

Zo'n zes hectare bos bij Schinveld moet wijken om de vliegroute van Awacs-toestellen van de NAVO te verbeteren. De bomengroei ten westen van de start- en landingsbaan belemmert volgens de NAVO het vliegverkeer.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden