Bomaanslag wakkert ongerustheid in Rome aan

Van persoonlijk letsel was geen sprake. De materiële schade viel mee. Niettemin had de bom, die dinsdagochtend even na vier uur in de binnenstad van Rome tot ontploffing kwam, rampzalige gevolgen kunnen hebben....

Van onze correspondent Willem Beusekamp

Van wie weet hij ook niet. Net als Veltroni tasten politie, veiligheidsdiensten en overige experts nog steeds in het duister over de vraag wie pal naast het ministerie van Binnenlandse Zaken een krachtig explosief heeft aangebracht op een geparkeerde scooter. Zeker is dat het incident de Italiaanse hoofdstad in hoogste staat van paraatheid heeft gebracht. President Ciampi riep gisteren op tot kalmte.

De ontploffing, niet ver van de Amerikaanse ambassade, komt op een moment dat de Italianen de ene na de andere aanslag op Amerikaans eigendom weten te verijdelen. Vorige week werden in Rome vier Marokkanen aangehouden. Zij hadden enkele kilo's cyanide in huis, alsmede vervalste identiteitspapieren en de plattegrond van het Romeinse waterleidingstelsel.

In het daarop volgende weekeinde werd in het wegdek nabij de Amerikaanse ambassade een diepe kuil ontdekt. Onbekenden hadden een gat gegraven op de plek waar de stroom- en watervoorziening voor het ambassadegebouw samenkomen.

Inmiddels zijn er nog vijf Marokkanen aangehouden . De onderzoeksrechter bepaalde dinsdag dat alle verdachten vooralsnog in bewaring blijven. Hij vermoedt dat ze banden onderhouden met de terreurorganisatie van Osama bin Laden.

De bom van dinsdagochtend viel samen met het onderzoek dat de Amerikanen inmiddels zelf ter plekke hebben ingesteld. Deskundigen van de FBI assisteren hun Italiaanse collega's bij het sporenonderzoek. De veiligheidsmaatregelen rondom het ambassadegebouw zijn verscherpt.

De bom van dinsdagochtend roept in Italië ook andere associaties op, tekenend voor de nerveuze stemming. Verschillende media verwijzen naar 'de loden jaren'. In de zeventig leidde politieke polarisatie tot bloedige aanslagen. Commentatoren suggereren dat de achtergronden van de aanslag in Italië gevonden moeten worden.

Opmerkelijk in dit verband is de recente waarschuwing van talrijke prominenten dat de wegens interne verdeeldheid verzwakte linkse oppositie tegen premier Berlusconi kan leiden tot radicale reacties. Het parlement vergadert deze week over een omstreden wetsvoorstel inzake de belangenverstrengeling van premier-zakenman Berlusconi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden