Bomaanslag Istanbul kost dader het leven

Een zelfmoordactie op het centrale Taksimplein in Istanbul heeft zaterdagmiddag het leven van de dader geëist en tien personen verwond....

Reuters en AP

De vrouw droeg granaten op haar lichaam en in een rugzak. Volgens gouverneur Erol Cakir van Istanbul was de vrouw van plan de granaten tot ontploffing te brengen bij een aantal politiebusjes die altijd aan de zuidzijde van het plein staan bij het Monument van de Republiek.

De politie hield de vrouw aan omdat ze zich verdacht gedroeg. Drie agenten raakten gewond evenals zeven voorbijgangers, onder wie een elfjarig kind. De identiteit van de vrouw is niet bekend. Experts maakten later vier niet ontplofte granaten onschadelijk.

Premier Bülent Ecevit beschuldigde de Koerdische Arbeiderspartij PKK ervan achter de aanslag te zitten. 'De PKK gebruikt nu jonge meisjes als levende bommen. Dat toont aan hoe onmenselijk hun acties zijn geworden.'

Een groep die zich de Nationalistische Koerdische Strijders voor Wraak noemt kondigde vrijdag via een pro-Koerdisch persbureau in Duitsland acties aan op Turks grondgebied. De PKK heeft vanwege het oppakken van haar voorman Abdullah Öcalan heel Turkije uitgeroepen tot oorlogsgebied en buitenlanders gewaarschuwd het land te mijden.

Het toerisme is een belangerijke inkomstenbron van het land. Ankara maakt zich dan ook grote zorgen dat toeristen deze zomer het land zullen mijden door de dreigementen van de PKK.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara verspreidde dezer dagen een verklaring waarin hoog wordt opgegeven over de effectiviteit van de veiligheidstroepen. Toeristen moeten zich volgens Ankara dan ook niet druk maken over dreigementen van de PKK.

In dezelfde verklaring toont Turkije zich verbolgen over het negatieve reisadvies dat sommige landen aan hun onderdanen hebben gegeven, overigens zonder die landen met name te noemen. De dreigementen van de PKK zijn 'niets anders dan een chantagepoging gericht tegen het recht en de vrijheid van de Europeanen om te reizen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden