Bomaanslag in Koerdistan eist 80 levens

Een autobom-explosie heeft maandag in Zakho, in het Noordiraakse 'vrij' Koerdistan, ongeveer tachtig levens geëist. Dat verluidt in VN-bronnen in Genève, die in contact staan met de 'blauwe baretten' van de VN ter plaatse....

AFP; REUTER

Reuter, AFP

GENEVE/ANKARA

De Amerikaanse militaire woordvoerder op de Turkse vliegbasis Incirlik sprak over 54 doden. De informatie die uit Koerdistan komt, is moeilijk te verifiëren. De internationale pers heeft nauwelijks toegang tot het gebied, dat lijdt onder Koerdische factie-strijd.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International stelt in een rapport, dat vandaag uitkomt, dat de Koerdische partijen zich schuldig maken aan foltering en moord op politieke tegenstanders. 'De Koerden die jarenlang onder de grofste mensenrechtenschendingen van de Iraakse regering hebben geleden, zijn nu slachtoffer van Koerdische partijen.' De organisatie baseert zich op vier onderzoeksmissies en pleit ook de Koerdische justitie en politie niet vrij.

Het is onduidelijk of de bomexplosie in Zakho met de factie-strijd te maken had. Volgens hulpverleners bevonden zich onder de slachtoffers vooral Turkse vrachtwagenchauffeurs. De bom ging 's ochtends tegen tien uur af in een straat die vol trucks stond, midden in het het marktdistrict van Zakho.

Zakho, vlak bij de grens met Turkije, is een centrum van de illegale handel tussen het door sancties geïsoleerde Irak en Turkije. Het wordt beheerst door de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Masoud Barzani, de rivaal van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani.

De KDP heft belasting op de doorvoer, en weigert de winst met de PUK te delen. Formeel vormen KDP en PUK een regering. De KDP wordt gesteund door de Revolutionaire Hezbollah, die onder de hoede van Iran is genomen.

De de facto regeringsleider van de 'vrije' Koerden, het PUK-lid Kosrat Rasoul, heeft de aanslag in de scherpste bewoordingen veroordeeld. Rasoul beschuldigde de Iraakse inlichtingendiensten ervan de bom te hebben geplaatst.

Uit de Iraanse hoofdstad Teheran verluidt dat de laatste drie dagen meer dan honderd Koerden de dood hebben gevonden in de Koerdische strijd. Rasoul sprak deze berichten tegen. De PUK heeft sinds december het belangrijkste Koerdische achterland in handen, de gouvernoraten van Sulaymaniya en Erbil.

Turkije en de VS hebben de Koerdische leiders onlangs gewaarschuwd dat de factie-strijd de internationale hulpverlening in gevaar kan brengen. De Amerikanen handhaven met Fransen en Britten vanuit Incirlik de no fly zone boven noord-Irak. Hun steun is van levensbelang voor het voortbestaan van het semi-autonome Koerdistan.

De VN-rapporteur voor Irak, de Nederlandse oud-minister van Buitenlandse Zaken Van der Stoel, heeft gisteren tegen de opheffing van het VN-embargo tegen Irak gepleit. Van der Stoel doelde op Frankrijk en Rusland toen hij zei dat de Iraakse president Saddam Hussein zijn 'terreurregime' zo versterkt. 'Regeringen die popelen om banden met Irak aan te gaan, dienen niet te vergeten dat Irak een van de ergste schenners is van de mensenrechten.' De VS lieten gisteren weten eventueel hun veto in de V-raad te zullen aanwenden als opheffing van de sancties in stemming wordt gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden