Bomaanslag in Grozny eist zeker elf levens

Bij een zware bomaanslag in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zijn gisteren elf mensen om het leven gekomen en zestig gewond geraakt....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De bom was verborgen in een auto die vlakbij het gebouw van het 'Territoriale bestuur', de Russische autoriteiten in Tsjetsjenië, geparkeerd stond. De explosie sloeg een gat van ruim een halve meter diep en twee meter doorsnee in de straat. Een nabij geparkeerde auto werd tien meter de lucht in geslingerd. Daarbij kwam de chauffeur van het Russische persbureau Interfax om het leven.

De bom ontplofte even na twaalf uur 's middags, op een tijd waarop het doorgaans tamelijk druk is bij het gebouw, waar ook de interim-regering van Tsjetsjenië gevestigd is. Het hoofd van de voorlopige regering, Dokoe Zavgajev, zei dat de autoriteiten alle mogelijke moeite zullen doen de daders van de aanslag te vinden.

Zavgajev, de vroegere partijleider van Tsjetsjenië, raakte zelf vorige maand licht gewond bij een bomaanslag.

Een maand daarvoor was de commandant van de Russische troepen in Tsjetsjenië, generaal Romanov, het slachtoffer geworden van een bomaanslag midden in de stad. Hij ligt nog steeds in coma in een militair ziekenhuis is Moskou.

Na de aanslag op Romanov schortten de Russische autoriteiten alle onderhandelingen met de Tsjetsjenen op.

De spanning in de republiek is verder opgelopen door de aankondiging van Moskou dat er op 17 december verkiezingen voor het Russische parlement zullen worden gehouden, ook in Tsjetsjenië.

De aanhangers van de Tsjetsjeense president Doedajev, die begin dit jaar door de Russische troepen uit Grozny werd verdreven, hebben gewaarschuwd dat zij de verkiezingen zullen proberen te saboteren. Alle Tsjetsjenen die aan de verkiezingen meedoen, beschouwen zij als landverraders die de doodstraf verdienen.

Tegelijk met de verkiezingen voor de Doema in Moskou vinden in Tsjetsjenië ook verkiezingen plaats voor de post van president van de republiek. De belangrijkste kandidaten daarvoor zijn Zavgajev en Roeslan Chasboelatov, de vroegere voorzitter van het Russische parlement.

Chasboelatov was één van de hoofdrolspelers in het conflict tussen het parlement en president Jeltsin dat in oktober 1993 uitmondde in de bestorming van het Witte Huis door het leger.

De voormalige parlementsvoorzitter wil dat Tsjetsjenië onderdeel blijft van de Russische federatie, maar wenst wel dat het een speciale status krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden