Bomaanslag in Bangkok wordt zo snel mogelijk weggeschrobd
Speculeren is verboden in Thailand. De (ex-)militairen die het land regeren hebben de Thaise media laten weten dat zij 'wijs' en 'weloverwogen' moeten berichten en de media weten wat dat betekent. Zij doen er het zwijgen toe. De enige die mag spreken is de premier en leider van de militaire junta: Prayuth Chan-Ocha. En die weet het ook niet.
Wat hij wel weet is dat de bomaanslag, die maandag in Bangkok het leven kostte aan minstens 22 mensen en 140 anderen verwondde, het werk is van 'slechte mensen'. Verder weet hij zeker dat dat 'niet de moslims in het zuiden' zijn, omdat de aanslag niet hun stijl zou zijn. In het zuiden voeren moslimrebellen al elf jaar een oorlog tegen het Thaise bewind. De moslims voelen zich achtergesteld, willen onafhankelijkheid, en blazen bijna dagelijks wel een of twee militairen op. Maar een hindoeheiligdom in het centrum van Bangkok opblazen, dat is toch weer heel iets anders.
Het Erawan-heiligdom is dinsdagmiddag nog steeds afgesloten met dranghekken en een geel politielint. Ook de skywalk: de wandelpromenade boven het Ratchaprasong-kruispunt is nog niet open, maar het verkeer dendert alweer als vanouds voorbij. Politie en militairen hebben de nacht doorgewerkt om het asfalt van het kruispunt minutieus af te zoeken op restjes van de bom en van de slachtoffers. Toen alles was afgezocht zijn de stadsschoonmakers met hun waterkanonnen aan de slag gegaan, en dinsdagochtend kon de wegversperring worden opgeheven.
Ook als het licht op groen staat, remmen auto's af om even naar het heiligdom te kijken. Het bestaat uit een groep gouden olifanten en het beeld van de heilige Phra Phrom. De gouden god en de olifanten zijn zo goed als ongedeerd gebleven, maar de stervelingen die maandag voor hem stonden te bidden kregen de volle kracht van een tas vol explosieven over zich heen. Maar een dag later wijst weinig meer op de slachting. De slachtoffers zijn opgehaald, net als de uitgebrande auto's en motoren. Werkers zijn in de weer met schrobbers, tuinslangen en een sopje rondom de heilige straathoek, zodat straks geen spatje bloed meer te vinden zal zijn.
Ontploffing
Het is niet voor het eerst dat dat gebeurt. In 2010 was Ratchaprasong het toneel van een gewelddadige ontruiming, waarbij een onbekend aantal doden en gewonden viel. Er bleef geen spoor van de gebeurtenissen achter, en dat zal ook ditmaal zo zijn. Dinsdag is de dag dat de media zich rond de plek verdringen, terwijl zonnig geklede toeristen er met hun mobieltjes nog wat foto's maken. Het Erawan-heiligdommetje lijkt vandaag voor hen meer een attractie dan ooit. Waarschuwingen voor een herhaling van de aanslag worden in de wind geslagen. Bangkok is zo groot, en de kans dat je wordt getroffen zo klein.
Toch zal je dinsdag maar op de Sathorn-pier staan, een aanlegsteiger voor de busboot, bij een van de BTS-stations. Om halftwee 's middags is daar plotseling een ontploffing. Het lijkt een granaat of een pijpbom maar tot het grote geluk van de mensen op de pier valt het explosief in het water en ontploft daar. Een metershoge waterzuil spuit iedereen nat, maar daar blijft het bij. Bij gebrek aan slachtoffers maakt deze aanslag nauwelijks indruk in Bangkok.
Niet iedereen is rustig. Pracha Sukdee trilt nog na van maandag. Hij was in de buurt toen de bom ontplofte. 'Ik hoorde een ontzettend harde knal, en dacht alleen maar: ik moet naar een veilige plek. Ik hoorde een heleboel vrouwen krijsen, ik zag mensen op de grond liggen, ik zou ze moeten helpen, maar ik was bang en rende weg, het winkelcentrum in. Ik kon niet meer denken. Zo bang was ik.'
Net als iedereen worstelt ook hij met de vraag wie de aanslag heeft gepleegd. Het kan iedereen geweest zijn. 'Een interne politieke actie', 'buitenlanders', 'terroristen', 'Iraniërs', 'de moslims in het zuiden' of misschien de Chinese moslims omdat zij boos zijn dat de Thaise junta een groep van die Oeigoeren aan China heeft uitgeleverd? Doorgewinterde complotdenkers verdenken zelfs de militairen zelf.
De dader is gefilmd door een van de tientallen bewakingscamera's die rond het kruispunt hangen. De Thai weten zodoende dat hij een flinke bos krullen heeft, een zonnebril en een geel T-shirt. Op de video is te zien hoe hij een tas neerzet bij het heiligdom, en wegloopt, één minuut voordat de bom afgaat.
De video is te vaag om de dader te kunnen identificeren. Trouwens, als je de getuigen mag geloven heeft hij intussen een andere neus, een pet en een pruik op, zegt luitenant-generaal Prawut Thavornsiri. Hij is de woordvoerder van de nationale politie en neemt dinsdag even een kijkje op de plaats van de aanslag, om daar tegelijk even een interviewtje te geven aan Channel 3. Veel kan hij niet zeggen, zegt hij. 'Het is te vroeg. Te snel voor een oplossing. Maar wees verzekerd dat wij alles doen wat nodig is om de daders op te sporen.' Erg geruststellend klinkt dat niet. Het zou niemand verbazen als deze aanslag nooit zal worden opgehelderd.