'Bom IS haalde Russisch toestel neer'

De Russische Airbus die vorige week in de Sinaï neerstortte, is hoogstwaarschijnlijk vernietigd door een bom die door Islamitische Staat (IS) in het toestel is geplaatst. Dit meldt CNN op basis van de laatste informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten.'Men gaat er nu vanuit dat een explosief in de bagage of ergens anders is geplaatst', aldus een Amerikaanse functionaris die op de hoogte is van de laatste analyses van de inlichtingendiensten.

Russische onderzoekers bij de rampplek. Beeld afp
Russische onderzoekers bij de rampplek.Beeld afp

Behalve IS wordt het ook voor mogelijk gehouden dat een aan IS gelieerde terreurorganisatie de bom heeft geplaatst, aldus de Amerikaanse functionaris.

In de Sinaï is een jihadistische terreurorganisatie actief die in een bloedige strijd is verwikkeld met het Egyptische leger. IS zei direct na de ramp dat het verantwoordelijk was voor het neerstorten van de Airbus.

Het nieuws komt nadat de Britse regering eerder vanavond zei dat een explosie mogelijk de oorzaak was van het neerstorten van de Airbus. 'Nu er meer informatie bekend wordt, zijn we bezorgder dat het vliegtuig mogelijk is vernietigd door een bom', aldus het kantoor van premier Cameron woensdagavond in een verklaring. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven.

Volgens een bron bij het Egyptische onderzoeksteam dat de zwarte dozen bekijkt, ziet het er ook steeds meer naar uit dat een explosie de oorzaak was. Alleen is het nog niet duidelijk of de explosie is veroorzaakt door een bom of de brandstof, aldus de functionaris die anoniem wil blijven.

Russische luchtvaartbronnen meldden woensdag dat nu twee opties worden onderzocht: iets dat in het vliegtuig is gestopt en een technische fout. Onderzoekers in Egypte inspecteren het zand op de rampplek om te kijken of er sporen kunnen worden gevonden van een bom.

Als voorzorgsmaatregel besloot de regering-Cameron vluchten vanuit de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh met bestemming Groot-Brittannië, voor onbepaalde tijd te vertragen. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar Sharm al-Sheikh. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï.

Nederland wacht op de uitkomsten van een Brits onderzoek naar de veiligheidssituatie van het vliegveld. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdagavond bekendgemaakt. Het besluit volgde na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst (AIVD), luchtvaartmaatschappijen en met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook was er contact met de Britse autoriteiten. Londen heeft een luchtvaartteam naar het vliegveld van Sharm al-Sheikh gestuurd om de veiligheidssituatie te onderzoeken. Tot hun onderzoek niet is afgerond, mogen geen toestellen vertrekken richting Groot-Brittannië. 'We kunnen niet met grote zekerheid zeggen waarom het vliegtuig is neergestort', aldus de verklaring van Cameron.

Zwarte dozen

Het Russische toestel verdween zaterdag plotseling boven de Sinaï van de radar, 23 minuten nadat het van de luchthaven van Sharm el-Sheikh was opgestegen. De bemanning zond geen noodsignaal uit. Ook het feit dat het toestel al in lucht uit elkaar viel, duidt erop dat het waarschijnlijk om een ontploffing ging.

Een van de twee zwarte dozen van de Airbus A321, blijkt beschadigd. De cockpit voice recorder, die de gesprekken in de cockpit opneemt, bevat niet meer alle gegevens, heeft het Egyptische ministerie van Luchtvaart woensdag meegedeeld.

Volgens het departement is er veel werk nodig om de gegevens van het apparaat veilig te stellen. De zogenoemde flight data recorder, die de vluchtgegevens elektronisch vastlegt, is wel in goede staat uit de wrakstukken van het toestel gehaald.

Conflict Syrië

Als blijkt dat het inderdaad om een terroristische aanslag gaat, zullen sommige Russen zich ongetwijfeld afvragen of het wel verstandig was van hun regering zich in het conflict in Syrië te mengen. Maar waarschijnlijk zal de woede over een aanslag op een toestel met vakantiegangers de overhand krijgen en de Russen alleen maar sterken in hun overtuiging dat het nodig is op te treden tegen IS en andere jihadistische groeperingen.

De Russische inmenging lijkt voorlopig vooral bedoeld om de Syrische president Assad overeind te houden, maar het lijdt geen twijfel dat het Kremlin ernstig bezorgd is over de opmars van IS in Syrië en Irak.

President Poetin wees er onlangs nog op dat er zeker tweeduizend vrijwilligers uit Rusland aan de kant van de terreurgroep meevechten. Hij zei bang te zijn dat zijn de in Syrië opgedane ervaring zullen gebruiken om later ook in Rusland onrust te stoken. Uit vrees voor de opmars van de Taliban en IS in Afghanistan sloot Rusland onlangs een akkoord met Tadjzikistan en enkele andere Centraal-Aziatische landen over de vorming van een gezamenlijke troepenmacht die de grens met Afghanistan moet beschermen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden