Bom doodt 6 Irakezen in Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag op een hotel in Bagdad zijn zondag rond lunchtijd zes Irakezen om het leven gekomen. Het zwaar bewaakte hotel bood onderdak aan een team van de Amerikaanse inlichtingendienst (de CIA)....

The Guardian

De zware explosie was de zoveelste aanslag waardoor de Iraakse hoofdstad werd opgeschrikt sinds de val van Saddam Hussein. Bij 84 grote en talloze kleinere aanslagen zijn het afgelopen halfjaar bijna 200 doden gevallen. De meeste slachtoffers waren Irakezen.

Het Bagdad Hotel, het doelwit van de aanslag, ligt op enige afstand van een grote weg. Voor de oprit was een betonnen barricade opgetrokken, juist om dit soort aanslagen te verhinderen. De meeste slachtoffers waren Iraakse bewakers die daar op wacht stonden. Een van de meer dan dertig gewonden is Mouwafak al-Rabi, een van de leden van de Iraakse Bestuursraad die tijdelijk verblijf houden in het hotel.

Volgens de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, was de aanslag het werk van terroristen die proberen de door de VS geïnitieerde wederopbouw van Irak te verstoren. 'Zij doen alles, en beroven zelfs onschuldige Irakezen van het leven, om de aandacht af te leiden van de buitengewone vooruitgang die sinds de bevrijding is geboekt', zei Bremer. 'Maar dat zal hun niet lukken.'

Alleen al de afgelopen twee maanden zijn er zes zelfmoordaanslagen gepleegd en is een van de drie vrouwen in de Bestuursraad op straat doodgeschoten. Daardoor is het gevoel van onveiligheid nog verder toegenomen. De reële angst voor nieuwe aanslagen belemmert de inspanningen om het openbaar bestuur weer op gang te brengen en de elektriciteitsvoorziening te herstellen.

Bovendien heeft het geweld een afschrikwekkende uitwerking op buitenlandse hulpverleners en potentiële investeerders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden