Bolton 'verbijstert' Democraten

Tijdens een tumultueuze senaatszitting rond zijn omstreden benoeming als ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties heeft John Bolton maandag felle kritiek gekregen van Democratische senatoren....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Voordat de vijandige ondervraging begon zei Bolton dat hij en de regering-Bush alles zullen doen om de VN, die volgens hem 'van de rails' zijn geraakt, te versterken 'met zelfverzekerd Amerikaans leiderschap'. 'We beschouwen de VN als een belangrijk onderdeel van onze diplomatie', zei Bolton (56). President Bush heeft een meer internationalistisch beleid en nauwere samenwerking met Europa en de VN aangekondigd .

In het verleden heeft de conservatieve 'havik' Bolton zich uiterst kritisch uitgelaten over de VN, het volkenrecht, internationale verdragen en landen als Noord-Korea. In 1994 stelde hij dat de volkerenorganisatie 'niet bestaat' en dat de VN een verzameling landen is die nergens zou zijn zonder leiderschap van de VS. In diezelfde toespraak zei Bolton dat het geen verschil zou maken als het VN-gebouw in New York tien verdiepingen minder zou tellen.

De Democratische senator Barbara Boxer zei 'verbijsterd' te zijn over de nominatie. 'Ik heb de indruk dat u niets dan minachting voor de VN heeft, hoezeer u daar nu ook omheen danst.' Haar collega Joseph Biden toonde zich 'verbaasd' dat Bolton de baan wil, gezien zijn uitlatingen. De eerste zittingsdag werd onderbroken door demonstranten die 'Nee tegen Bolton' schreeuwden.

De acht Democraten in het comité voor buitenlandse betrekkingen hebben gezegd tegen Bolton te stemmen. De tien Republikeinen zullen zijn benoeming naar verwachting echter bevestigen.

Bolton dient sinds 2001 als onderminister van Buitenlandse Zaken voor wapenbeheersing en internationale veiligheid. Zestig diplomaten hebben zich in een brief verzet tegen Boltons benoeming. Tachtig anderen schaarden zich achter Bolton, evenals zes voormalige ministers van Buitenlandse Zaken.

Minister van Buitenlandse Zaken Bot leverde het afgelopen weekeinde kritiek op de benoeming van Bolton. Hij noemde die in NRC Handelsblad 'onverstandig'. Maandag liet hij een woordvoerder tegenover persbureau verklaren de benoeming 'niet te begrijpen' gezien het huidige streven van de VS 'terug te keren naar meer internationale posities'. In Washington is niet gereageerd op de ongebruikelijke bemoeienis vanuit Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden