Bolton stookt onrust met kritiek op hervorming VN

De VS hebben onrust veroorzaakt binnen de Verenigde Naties door scherpe kritiek te leveren op vergevorderde hervormingplannen....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Tegelijkertijd riep John Bolton, sinds 1 augustus Amerika’s VN-ambassadeur, zijn collega’s op snel tot overeenstemming te komen. Volgens Bolton zijn de Amerikaanse suggesties ‘niet heel anders’ dan plannen die al maanden worden besproken. ‘We hopen een sterk document te hebben.’

De Amerikaanse missie bij de VN bekritiseerde het ontwerpplan van Jean Ping, de Gabonese voorzitter van de Algemene Vergadering (AV). Dat document van 39 pagina’s zou dienen als blauwdruk voor het overleg tussen secretaris-generaal Kofi Annan, de Amerikaanse president George Bush en zeker 170 andere wereldleiders wanneer zij van 14 tot en met 16 september samenkomen. De VN worstelen met schandalen, interne verdeeldheid en de vraag hoe de organisatie effectiever kan worden.

Nu blijkt dat de Amerikanen honderden passages uit de voorstellen willen schrappen, zodat drie pagina’s zouden overblijven. Bolton wil een hardere lijn tegen terrorisme; een heldere afwijzing van notoire regimes in een nieuwe Raad voor de mensenrechten in plaats van de geplaagde mensenrechtencommissie; en verregaande wijzigingen in de organisatie om corruptie aan te pakken en intern toezicht te vergroten.

Deze voorstellen sluiten aan op de voorstellen van Kofi Annan, maar niet alle lidstaten steunen de Amerikaanse agenda. Tegelijk ageren de VS tegen een reeks meer traditionele plannen. Zij zetten zich af tegen referenties aan de Millenium-doelen, die vijf jaar geleden werden gesteld. De doelen omvatten onder meer een halvering van extreme armoede, en lager onderwijs voor alle kinderen ter wereld. Ook willen de Amerikanen geen verwijzingen naar het milieuverdrag van Kyoto of algehele nucleaire ontwapening.

Diplomaten reageerden in diplomatieke doch duidelijke taal op de Amerikaanse kritiek. ‘Ik denk dat er algemene overeenstemming bestaat dat dit nogal laat in het proces komt’, zei de Japanse ambassadeur, Kenzo Oshima. ‘We moeten iets tastbaars produceren voordat onze leiders hier in september zijn’, zei Andrei Denisov, de Russische ambassadeur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden