BolsWessanen verwacht in 1997 eindelijk herstel

Het voedingsmiddelen- en drankenconcern BolsWessanen verwacht na jaren van teleurstellende resultaten, reorganisaties en een herschikking van de bedrijven-portfolio de weg omhoog te hebben hervonden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Na de periode van resultatendaling vanaf 1994 heeft het tweede halfjaar van 1996 geen daling meer te zien gegeven', zei bestuursvoorzitter A. Zondervan gisteren optimistisch tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Hij sprak van een 'fundamenteel teken van herstel'.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd dat herstel vooralsnog koeltjes ontvangen. De koers steeg na de bekendmaking van resultaten en prognose licht, met zestig cent tot 35,50 gulden, om uiteindelijk toch nog te sluiten op 36,20 gulden.

De terughoudendheid zal alles te maken hebben met eerdere prognoses van BolsWessanen, de Amstelveense producent van Bokma, Pisang Ambon, Leerdammer en tal van andere uiteenlopende producten. De afgelopen twee jaar gaf het concern vier keer een zogeheten profit warning, wat zo ongeveer een halvering van de koers tot gevolg had sinds het moment dat Bols en Wessanen in 1993 besloten te fuseren.

'Onze aandeelhouders zijn er gedurende de laatste paar jaar qua koersontwikkeling bekaaid afgekomen', merkte Zondervan op. Om te laten zien dat het concern 'een rotsvast vertrouwen in de toekomstige resultatenontwikkeling' heeft, gaat BolsWessanen een hoger dividend uitkeren dan de winst over 1996 rechtvaardigt.

Die winst kwam vorig jaar uit op 164,3 miljoen gulden, 20 procent minder dan in 1995. De achteruitgang wordt vertekend door een bijzondere last van 19,9 miljoen. Die werd veroorzaakt door een boekverlies van 5,4 miljoen op de verkoop van de Duitse jeneverproducent Strothmann. Bovendien werd er in de tweede helft van het jaar nog 14,5 miljoen uitgegeven aan reorganisaties, waarbij zo'n 300 mensen waren betrokken.

Wordt gekeken naar de winst uit gewone bedrijfsuitoefening, een betere afspiegeling van de prestaties, dan was er sprake van een winstdaling van 9 procent tot 184,2 miljoen. 'Dus binnen de eerder uitgesproken verwachting', benadrukte Zondervan.

BolsWessanen zag zijn omzet licht toenemen, met 70 miljoen tot 4,7 miljard. Autonoom was er een stijging van 196 miljoen, die geheel teniet werd gedaan door de verkoop van Strothmann. Dat was goed voor een omzet van 306 miljoen. Dat de uiteindelijke omzet toch hoger uitvalt, dankt BolsWessanen aan een hogere dollar, pond en lire waardoor de inkomsten in guldens hoger uitpakken.

De komende jaren wil het concern flink groeien. In 2000 wil Zondervan uitkomen op een omzet van 7 miljard. Om dat te bewerkstelligen moet er gekocht worden. Met uitzondering van gedistilleerd en wijnen en ontbijtgranen komen alle activiteiten van BolsWessanen voor versterking in aanmerking. 'Grotere acquisities zijn daartoe de aangewezen weg', zei Zondervan over de manier waarop het concern moet groeien.

Probleem is dat bedrijfseigenaren veel geld vragen, zeker als ze sterke merken in huis hebben. Gezien de balanspositie kan BolsWessanen slechts 400 miljoen betalen. Zondervan wil verder gaan, zo maakte hij woensdag duidelijk. Voor een aandelenemissie is de koers echter te laag. Dient zich een overnamekandidaat aan, dan schroomt Zondervan niet een onderdeel af te stoten om zodoende middelen vrij te maken. Welk onderdeel bovenaan zijn lijstje staat wilde Zondervan niet kwijt. In ieder geval zal hij 'niet schromen' om met name het gedestilleerd in de etalage te zetten.

BolsWessanen ziet weinig groei bij de verkopen van jenever, likeuren en wijnen. De afgelopen twee jaar heeft BolsWessanen verschillende onderdelen van het drankenbedrijf verkocht. De omzet is teruggebracht van 950 tot 700 miljoen. Tegelijk is de winstgevendheid verbeterd, zodat de conclusie voor de hand ligt dat BolsWessanen zijn drankenbedrijf heeft opgepoetst om er een goede prijs voor te kunnen ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden