nieuws

Bolsonaro blokkeert gratis maandverband en tampons voor kansarme meisjes en vrouwen in Brazilië

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zijn veto uitgesproken tegen een wetsvoorstel dat maandverband en tampons gratis zou maken voor bijna zes miljoen kansarme meisjes en vrouwen in Brazilië.

President Bolsonaro omhelst Damares Alves, de Braziliaanse minister voor Vrouwen- en Familiezaken en Mensenrechten.  Beeld Reuters
President Bolsonaro omhelst Damares Alves, de Braziliaanse minister voor Vrouwen- en Familiezaken en Mensenrechten.Beeld Reuters

Het wetsvoorstel was onderdeel van een rits wetten die bedoeld is om ‘ongesteldheidsarmoede’ in Brazilië uit te roeien. In mei bleek uit een rapport van Unicef dat ruim 700 duizend Braziliaanse meisjes geen toegang hebben tot een toilet en dat een kwart van de Braziliaanse meisjes geregeld thuisblijft van school omdat ze geen geld hebben om maandverband of tampons te kopen.

Daarom schreven 34 Braziliaanse parlementariërs een wet die het mogelijk maakt gratis tampons en maandverband te leveren aan ongeveer 5,6 miljoen van de kwetsbaarste vrouwen in het land, zoals daklozen, gevangenen en arme leerlingen op openbare scholen. Het parlement nam het wetsvoorstel aan, maar eind vorige week stak president Bolsonaro er een stokje voor. Het zou volgens hem een ‘oneerlijk privilege geven aan een bepaalde groep’.

Bolsonaro vroeg zich tevens hardop af wie jaarlijks de 13 miljoen euro moest neertellen die de wet in de praktijk volgens hem zou kosten. Als leerlingen het zo belangrijk vinden, moeten ze volgens de president zelf maar maandverband en tampons inzamelen voor hun medescholieren.

‘Bolsonaro vindt dat dit project ingaat tegen het publieke belang’, was de reactie van Tabata Amaral, een van de opstellers van de wet, in de Britse krant The Guardian. ‘Maar wat pas echt ingaat tegen het publieke belang, zijn al die meisjes die zes weken per jaar school missen omdat ze menstrueren.’

Complicaties

Volgens Amaral is het kostenargument dat Bolsonaro aanhaalt nonsens, omdat de kosten voor behandelingen en operaties van vrouwen die complicaties oplopen door het gebruik van handdoeken en oude kleren tijdens hun menstruatie vele malen hoger liggen.

De uiterst rechtse Bolsonaro baart al jaren geregeld opzien met zijn vrouwonvriendelijke gedrag en opmerkingen. Toen hij nog parlementslid was zei hij tegen een collega dat ze ‘het niet eens waard was verkracht te worden’. Tijdens een interview liet hij zich ontvallen dat hij vrouwen nooit hetzelfde salaris zou betalen als mannen. Ook zette hij ooit een kopstuk van de Braziliaanse vrouwenbeweging weg als een ‘grote pot’. Met dit soort opmerkingen groeide hij uit tot de aartsvijand van feministisch Brazilië.

Overigens neemt de liefde voor Bolsonaro ook in andere kringen af. Deze week zei de president op een persconferentie dat hij niet meer ‘verveeld’ wil worden met vragen over de coronapandemie. Covid-19 heeft in Brazilië al meer dan 600 duizend mensenlevens geëist.

Eerder deze maand trokken tienduizenden Brazilianen in 94 steden verspreid over het hele land de straat op om Bolsonaro’s afzetting te eisen. Behalve tegen de rampzalige aanpak van de coronapandemie protesteerden ze tegen de onder Bolsonaro exorbitant gestegen kosten van levensonderhoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden