Bolkesteins asiel-onderzoek is beter dan dat van Pronk

In het jongste conflict tussen de kemphanen Frits Bolkestein en Jan Pronk staat de eerste aanzienlijk sterker. VVD-leider Bolkestein beweert dat Nederland 'in 1994 relatief drie tot tien keer zoveel asielzoekers heeft opgenomen als onze Europese partners'....

Van onze verslaggever

John Wanders

DEN HAAG

Vooropgesteld moet worden dat de Europese instroomcijfers over heel 1994 nog niet beschikbaar zijn. Noch voor Bolkestein, noch voor Pronk. De Unhcr in Genève zal ze komende maand publiceren. Wel beschikbaar zijn instroomcijfers van de Unhcr en de Europese Commissie over de eerste zeven maanden van het afgelopen jaar. Deze geven een trend aan en maken duidelijk dat de research van Bolkestein deze keer beter is dan die van Pronk.

In de eerste zeven maanden van 1994 kwamen er bijna dertigduizend asielzoekers naar Nederland. Een maand later waren er al meer asielzoekers geregistreerd dan in heel 1993. Terwijl in Nederland de aantallen bleven stijgen, noteerde de rest van Europa in dezelfde periode een scherpe daling van het aantal asielaanvragen.

In absolute cijfers uitgedrukt verdrong Nederland Zweden van de tweede plaats. Koploper Duitsland, sinds jaren het land dat in Europa de meeste asielzoekers opvangt, registreerde in de eerste zeven maanden van het vorig jaar 71 duizend asielzoekers, tegen 322 duizend in heel 1993.

In relatieve zin - en daarover sprak Bolkestein - werd Nederland in de eerste zeven maanden van 1994 de nummer één van Europa. Dertigduizend asielaanvragen op een inwonertal van vijftien miljoen komt neer op een instroom van 0,2 procent. Dat is acht keer zoveel als de relatieve instroom van asielzoekers over dezelfde periode in Groot-Brittannië en Frankrijk (beide landen hadden een instroom ter grootte van 0,025 procent van hun inwonertal) en zes keer zoveel als in Oostenrijk (0,033 procent).

Helemaal gelijk heeft Bolkestein niet. Zweden (0,14 procent) en Zwitserland (0,13 procent) komen dichter bij de Nederlandse score dan de VVD-leider suggereert. Ook Duitsland (0,09 procent) en België (0,08 procent) vallen niet binnen de marge die hij hanteert.

Navraag bij Pronk leert dat deze zijn furieuze reactie op Bolkesteins uitspraak baseert op de gecombineerde instroomcijfers van Nederland en Duitsland over de jaren 1991, 1992 en 1993. Maar dàt is niet waarover Bolkestein sprak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.