Bolkestein wordt geen minister

VVD-leider Bolkestein wil definitief geen ministerspost in..

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Paars II. Eén van de redenen is dat 'het onvermijdelijke ogenblik van afzwaaien' naderbij komt, zegt hij in Elsevier van deze week. Tot het zover is en de huidige VVD-vice-premier Dijkstal hem opvolgt als fractievoorzitter en partijleider, verkiest Bolkestein een plaats in de Tweede Kamer.

Bolkesteins uitspraken bevestigen wat in VVD-kring allang bekend is. Eind november voerde de VVD-leider gesprekken met mogelijke opvolgers. Zijn keus viel toen op Dijkstal.

Toen al werd aangenomen dat Bolkestein na geslaagde verkiezingen en een succesvolle kabinetsformatie de achterste bankjes van de Tweede Kamer zou opzoeken.

Over het precieze tijdstip waarop hij plaatsmaakt voor Dijkstal laat Bolkestein zich niet uit. Hij zegt: 'Het hangt ervan af wanneer ik vind dat het tijd wordt om weg te gaan. Ik zit nu al acht jaar als fractieleider in de Kamer. Ik ben de langstzittende fractievoorzitter sinds Oud. In een tijd die veel dynamischer is. Dus er komt een tijdstip dat ik zeg: ik ga vissen.'

Jorritsma, nu minister van Verkeer en Waterstaat, wordt waarschijnlijk de nieuwe VVD-vice-premier. Maar Bolkestein wil dat zij terugkeert op een andere post. Jorritsma wordt vaak getipt voor Binnenlandse Zaken. Minister Zalm van Financiën, nu kabinetsinformateur, blijft wel op zijn post. Daardoor is het niet aannemelijk dat hij vice-premier wordt. Bolkestein beschouwt de combinatie van Financiën met het vice-premierschap als 'buitengewoon zwaar', heeft hij eerder gezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden