Bolkestein wast Wiegel de oren

'Hahahaha!!!', buldert Partij van de Arbeid-minister Bram Peper van Binnenlandse Zaken op het VVD-congres tegen erelid Hans Wiegel. 'Hahahaha!!!', galmt Wiegel terug, alsof het een geintje was dat hij met zijn ene stem tegen het correctief referendum het tweede paarse kabinet in een crisis stortte....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Er wordt gezoend tussen de liberale toppers alsof er geen Nacht van Wiegel is geweest, alsof de geschiedenis van de VVD vandaag begint. Wiegel valt Femke Boersma, de vrouw van Frits Bolkestein, om de hals.

Vice-premier Jorritsma ziet het in het gewoel langzaam doch onvermijdelijk op zich af komen: aan een omhelzing van Wiegel valt niet meer te ontsnappen. Op haar gezicht strijden woede en hoe-houd-ik-mijn-gezicht-in-de-plooi om voorrang.

De afgelopen anderhalve week heeft de VVD op eieren gelopen, de angst voor een herhaling van de ellende uit de jaren tachtig domineerde.

Ze durfden Wiegel niet aan te vallen uit angst voor Telegraaf-koppen die een einde konden maken aan zeven vette jaren van de liberalen.

De herinnering aan de geur van het bloed dat aan de blauwe blazers kleefde is nog sterk bij degenen die nu aan de touwtjes trekken in de VVD. De tijd van afrekeningen is voorbij. Als heren van stand vechten ze hun ruzies uit: via de inhoud.

Exponent van de linkervleugel minister De Grave, pakte gisteren Wiegel niet rechtstreeks aan, maar stelde voor de senatoren de mond te snoeren door ze te binden aan het regeerakkoord. Dan zouden politieke operettes als de Nacht van Wiegel in de toekomst uitblijven.

'Het voorstel van De Grave staat haaks op de tijdgeest', fulmineert Wiegel, 'want als we de afgelopen weken iets hebben geleerd, is dat men meer onafhankelijke Kamerleden wil, dan afhankelijke!'

Wiegel wordt op Radio 1 bijgevallen door zijn fractievoorzitter Ginjaar en daar lijkt het blij te blijven.

Confrontaties op VVD-bijeenkomsten waar Wiegel is, zijn nogal eens met spanning omgeven. Wiegel luidde het einde in van Voorhoeve, door in Bleiswijk diens handje omhoog te houden voor een uitzinnig publiek. Op het Zwolse congres in 1990 werd Wiegel uitgejouwd. 'Klootzakken zijn het', mopperde Wiegel terwijl hij afdroop.

Vrijdagavond verwelkomt scheidend partijvoorzitter Hoekzema erelid Hans Wiegel als eerste van alle aanwezigen. Applaus valt hem dan ook ten deel en van achter in de zaal roept een enkeling boe.

Dan krijgt het zojuist benoemde erelid Frits Bolkestein het woord. Hij zette Wiegel aan de kant toen die lijsttrekker wilde worden in 1994, hij leidde de VVD naar het huidige succes.

Onverwacht wast het ene erelid de oren van het andere erelid, want Wiegel wordt door veel VVD'ers verdacht van een dubbele agenda door tegen het referendum te stemmen.

VVD'ers zijn goed voor hun handtekening, zegt Frits Bolkestein. 'Persoonlijke gevoelens moeten naar het tweede plan worden gezet. Teleurstelling, ijdelheid en naijver, daar moeten zij overheen stappen.'

Wiegel kijkt not amused.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden