Bolkestein voelt niets voor Veiligheidsraad

Oud-VVD-leider Bolkestein heeft zondag een einde gemaakt aan de speculaties over zijn diplomatieke ambities. Hij zal Nederland niet gaan vertegenwoordigen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, zei hij gisteren in het televisieprogramma Buitenhof....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Op de vraag of hij nog in de markt is voor die functie, zei hij: 'Ik ben geen diplomaat en heb er ook geen enkele behoefte aan dat te worden.'

Het is dan ook 'uitgesloten', aldus de in juli teruggetreden VVD-leider, dat hij Nederland zal vertegenwoordigen in de Veiligheidsraad.

Bolkestein heeft te kennen gegeven het lidmaatschap van de Tweede Kamer halverwege de termijn van vier jaar te willen opgeven. Tijdens de formatie van het kabinet-Kok II antwoordde hij lachend op een vraag over zijn toekomstige ambities dat er nog zo veel mogelijkheden zijn. Daarbij noemde hij met name de post in de Veiligheidsraad.

Nederland is met Canada en Griekenland kandidaat om in de komende periode een van de wisselende zetels in de Veiligheidsraad te bekleden. Canada maakt de meeste kans.

De kandidatuur van Bolkestein leidde eerder deze maand tot een aanvaring tussen PvdA en D66. Het Tweede-Kamerlid Hoekema van D66 vond de 65-jarige Bolkestein te oud. PvdA-buitenlandspecialist Koenders viel hem daarop fel aan en beschuldigde hem ervan de Nederlandse kansen in de waagschaal te stellen.

Bolkestein werd ook genoemd als opvolger van Europees commissaris van Buitenlandse Betrekkingen H. van den Broek. Ook voor die post maakt Nederland weinig kans.

In een minder gewichtig commissariaat zou Bolkestein geen trek hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden