Bolkestein teruggefloten over gegevens passagiers

Europees commissaris Bolkestein is woensdag hardhandig teruggefloten door het Europees Parlement. Zijn moeizaam onderhandelde overeenkomst met de VS over passagiersgegevens is afgekeurd....

Het parlement vindt dat de overeenkomst de privacy van Europeanen schendt. Europese vliegtuigmaatschappijen moeten de VS te veel informatie over passagiers geven. De VS eisen 34 gegevens, zoals creditcardnummer en e-mailadres, om tijdig terroristen van boord te kunnen halen.

De afkeuring van de overeenkomst was voorgesteld door D66-europarlementariër Boogerd-Quaak. 'Het meeste bezwaar heb ik tegen een clausule, waarbij de VS nog meer informatie kan opvragen. Na tussenkomst van een rechter krijgen ze ook bijvoorbeeld je bankgegevens'. Het stoort Boogerd-Quaak ook dat de VS zelf Europa geen informatie geeft over Amerikaanse passagiers.

Bolkestein heeft maandag in het parlement gezegd de Amerikaanse eisen al ver te hebben teruggebracht. Hij heeft hierover een jaar onderhandeld. 'Een beter akkoord is niet haalbaar', zei hij. 'Het resultaat van de verwerping is dat er helemaal geen akkoord komt.'

Probleem bij de onderhandelingen was dat de maatschappijen de informatie in praktijk al doorgaven. De bedrijven vreesden anders hun landingsrechten in de VS te verliezen. Alleen de Italiaanse privacy-dienst verbood de doorgifte; soortgelijke diensten in andere landen gingen minder ver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden