Bolkestein: sluit desnoods grens voor Irakezen

De Nederlandse grenzen voor Irakese asielzoekers moeten worden gesloten 'in het uiterste geval' als Frankrijk blijft weigeren deze groep in procedure te nemen....

Van onze verslaggever

ASSEN

'Eenzijdige maatregelen zoals Frankrijk die treft, geven een te grote druk op ons land,' zei Bolkestein. Hij betwijfelde of Frankrijk dit besluit wel mag nemen. De VVD-fractievoorzitter verwees daarbij naar het Verdrag van Schengen, dat Europese lidstaten alleen de mogelijkheid geeft grenzen te sluiten als de openbare orde en veiligheid in gevaar komen. Bolkestein ziet een verband tussen de Franse maatregel en de stijging van de aantallen asielzoekers uit Irak en Afghanistan. In de afgelopen maanden was sprake van een verdubbeling.

De VVD-leider wil dat een volgend kabinet maatregelen neemt voor een strenger asielbeleid. Hij wil dat het aantal asielzoekers daalt naar het Europese gemiddelde. Ook wil hij dat het geld voor Ontwikkelingssamenwerking (0,8 procent van het bruto nationaal product) wordt bevroren, tot het niveau van de Verenigde Naties van 0,7 procent is bereikt.

Extra geld eiste de VVD'er op voor meer politieagenten, infrastructuur, de gezondheidszorg en onderwijs. In het bijzonder wilde hij geld voor het beroepsonderwijs.

De zegeningen van het paarse kabinet stralen vooral af op de VVD, vindt Bolkestein. Hij eiste een 'een stuk extra krediet' op omdat het VVD-credo 'werk, werk, werk' was overgenomen door het kabinet. Door de harde VVD-opstelling in de formatie 'zijn er nu honingzoete resultaten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden