Bolkestein onderzoekt aanbesteding Maasplan

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de voorgenomen aanbesteding van het Grensmaasplan door de provincie Limburg en het rijk....

Dat heeft de woordvoerder van EU-commissaris Bolkestein (interne markt) vrijdag verklaard. Hij wilde geen namen noemen van de klagers 'om hen te beschermen tegen mogelijke vergeldingsmaatregelen'. Het directoraat-generaal van Bolkestein zullen bekijken of het afgravingsproject voldoet aan de Europese wetgeving die 'een open en concurrerende aanbesteding van grote bouwwerken vereist'.

Volgens de klagers schenden de opdrachtgevers (Limburg en de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Landbouw en Natuurbeheer) de Europese regels als ze het project van 1,2 miljard gulden (545 miljoen euro) niet openbaar aanbesteden. De EU-regels verplichten een openbare aanbesteding bij projecten vanaf 500 miljoen euro (1,1 miljard gulden).

Het Limburgs provinciebestuur beweert dat de onderhandse aanbesteding gewettigd is omdat het project budgetneutraal wordt uitgevoerd en omdat veel gronden langs de Maas reeds eigendom zijn van de Limburgse grind boeren.

Deze week ontstond in Provinciale Staten van Limburg grote commotie over een geheim adviesrapport, dat eveneens waarschuwt voor de juridische consequenties van zo'n eenzijdige gunning. Volgens juristen loopt de overheid het risico om te worden teruggefloten door Europa wegens overtreding van de EU-wetgeving.

Komende vrijdag moeten Provinciale Staten een beslissing nemen over het Grensmaasplan dat stoelt op drie pijlers: grootschalige ontgrinding, beveiliging en natuurontwikkeling. De oppositiepartijen zijn tegen, onder meer omdat ze ageren tegen het voorgenomen 'handjeklap' tussen Limburgse bestuurders en bedrijven. Van de coalitiepartijen zijn VVD en PvdA in principe voor, terwijl het CDA nog twijfelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden