Bolkestein kan topbaan krijgen in Commissie

Frits Bolkestein is hard op weg de op één na belangrijkste positie in de nieuwe Europese Commissie binnen te halen....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Op het voorzitterschap van de Commissie na is dat de invloedrijkste post in het dagelijks bestuur van de Europese Unie. De Commissaris voor Mededinging leidt het departement dat zich moet uitspreken over grote fusies in het bedrijfsleven. Bovendien moet hij beoordelen of overheden de Europese regels naleven als ze privé-ondernemingen willen steunen.

Volgens verschillende Europese media wordt Bolkestein de opvolger van de Belg Karel van Miert, die de functie de afgelopen vijf jaar vervulde. De Commissaris voor Mededinging moet besluiten nemen over de grootste ondernemingen binnen en buiten Europa. Met zijn beslissingen zijn soms tienduizenden banen en tientallen miljarden guldens gemoeid.

De lijst van toekomstige eurocommissarissen is nog voorlopig. Enkele lidstaten hebben nog geen formele kandidaat naar voren geschoven en de nieuwe Commissievoorzitter Romano Prodi behoudt zich het recht voor om tot het laatste moment met portefeuilles te schuiven als hem dat uitkomt.

Prodi heeft altijd gezegd dat hij bij de verdeling van de portefeuilles niet wil kijken naar nationaliteiten, maar naar capaciteiten. Bovendien beloofde hij zich niet voor het karretje van nationale politici te laten spannen. Het lijkt erop dat hij dat laatste voornemen in ieder geval niet volledig kon uitvoeren.

Bondskanselier Schröder slaagde erin, tegen Prodi's wil, om zijn staatssecretaris van Europese Zaken Verheugen in de nieuwe Commissie te krijgen. Verheugen is een sociaal-democraat, en Prodi wilde dat de Duitsers een christen-democraat zouden afvaardigen. Het behoort echter niet tot de Duitse traditie om een lid van de oppositie in de Europese Commissie te zetten. Volgens de Britse krant The Guardian krijgt Verheugen de portefeuille Buitenlandse Handel.

Groot-Brittannië heeft twee invloedrijke commissariaten in de wacht gesleept. Zittend eurocommissaris Neil Kinnock wordt vice-voorzitter en houdt zich bezig met hervormingen binnen de EU en de politiek belangrijke relaties met het Europees Parlement.

De conservatief Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong, moet het uitbreidingsproces van de Unie naar het Oosten gaan leiden.

Frankrijk daarentegen boert slechter. Oud-minister Jack Lang krijgt externe betrekkingen. De andere Fransman wiens identiteit nog niet bekend is, mag de steunfondsen voor arme Europese regio's gaan verdelen. Italië houdt waarschijnlijk Mario Monti op de post belastingen. Zittend commissaris Bonino moet, zeer tegen haar zin in, vertrekken. De belangrijke post Landbouw blijft waarschijnlijk bij de Oostenrijker Fischler.

Prodi maakt morgen de definitieve samenstelling van zijn team bekend, maar de hele volgende week nog zullen regeringen proberen om hem te beïnvloeden. Volgende week vrijdag pas besluit Prodi over de portefeuilleverdeling.

De nieuwe commissievoorzitter wil 'een nacht van de lange messen' vermijden. Bij de vorige verdeling van posten liep de Brit Sir Leon Brittan woedend weg uit het Luxemburgse kasteel waar de nachtelijke bijeenkomst werd gehouden. Brittan aasde op de betrekking die uiteindelijk naar Hans van den Broek ging: de contacten met Oost-Europa en de uitbreiding van de Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden