Bolkestein is bereid eventueel minister te worden onder Kok

Als de VVD bij de komende verkiezingen de grootste partij wordt, ziet VVD-leider Bolkestein zich eventueel toch minister worden onder premier Kok....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De VVD-leider wees erop dat het in Nederland geen automatisme is dat de winnaar van de verkiezingen de premier levert. Bolkstein gaf met zijn uitspraken aan dat het voor hem geen uitgemaakte zaak is dat hij premier wordt als de VVD met een klein aantal zetels de PvdA verslaat. Kok zelf heeft eerder gezegd geen zin te hebben om als minister in een kabinet-Bolkestein te fungeren.

De VVD-leider herhaalde dat hij premier wil worden als de VVD de verkiezingen wint en zijn partij hem vraagt een kabinet te gaan leiden.

Mocht de VVD in mei niet winnen, dan gebeurt dat bij de daarop volgende verkiezingen, sprak Bolkestein zelfverzekerd. Want op dit moment is er sprake 'van de tweede of derde golf van het liberalisme in Nederland'.

Uit een enquête blijkt volgens Nova dat 37 procent van de VVD-stemmers op die partij stemt wegens Bolkesteins uitspraken over 'buitenlanders en asielzoekers'. Bolkestein zei in het tv-progamma dat Nederland er dit jaar veertigduizend asielzoekers bij krijgt. 'Dat kan niet zo doorgaan', voegde hij daaraan toe.

Van de VVD-stemmers kiest 15 procent voor de VVD wegens het beleid op het gebied van belastingen en hypotheken, 8 procent noemt als reden het VVD-beleid ten aanzien van criminaliteit en asielzoekers. Bolkestein wordt door 58 procent van de stemmers als leider gezien en 10 procent kiest voor minister Jorritsma van Verkeer. Ten slotte geeft 6 procent de voorkeur aan VVD-senator Wiegel als leider van de partij.

PvdA-fractieleider Wallage vindt dat de VVD de laatste twee jaar steeds meer op zijn partij is gaan lijken. De VVD is aan het 'sociaal-democratiseren', constateerde Wallage dit weekeinde in het PvdA-faxblad Vlugschrift. Hij wees onder meer op VVD-steun voor de Melkertbanen en de overheidsinvesteringen in het onderwijs. Volgens Wallage is de 'ideologische dominantie' van de VVD in het paarse kabinet verdwenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden