nieuwsBolivia

Boliviaanse veiligheidsagenten zitten achter entourage Evo Morales aan

Honderdvijftig Boliviaanse veiligheidsagenten hebben de Mexicaanse ambassade omsingeld, daar zit het halve kabinet van de voormalige Boliviaanse president Evo Morales. Morales werd in november afgezet, nadat bij zijn herverkiezing onregelmatigheden waren geconstateerd.

Voormalig president Evo Morales.  Beeld Getty
Voormalig president Evo Morales.Beeld Getty

De president zelf vluchtte naar Mexico. Daar kreeg hij asiel aangeboden, maar hij koos uiteindelijk voor Argentinië. Hij voelt zich gesteund door de nieuw aangetreden progressieve Argentijnse president, die hem waarschijnlijk ook asiel zal aanbieden.

Dertig bondgenoten van Morales, waaronder negen hooggeplaatste functionarissen zoals zijn rechterhand en zijn minister van Defensie, bleven achter in de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Ze zochten hun toevlucht tot de Mexicaanse ambassade in afwachting van hun asielaanvraag. Mexico heeft protest bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) aangetekend tegen de ‘intimidatie’ van zijn diplomaten en de ‘overdreven’ veiligheidsinspecties van de residentie en auto van de ambassadeur.

De spanningen tussen Mexico en Bolivia lopen verder op omdat de linkse regering in Mexico nog steeds aarzelt met de formele erkenning van de Boliviaanse interim-regering onder leiding van Jeanine Añez, een conservatieve rivaal van Morales die na zijn vlucht de macht in handen kreeg.

Morales houdt vol het slachtoffer te zijn van een staatsgreep tegen zijn socialistische regering. Veertien jaar geleden kwam hij als eerste inheemse president van Bolivia aan de macht door brede steun van inheemse belangenorganisaties en vakbonden. Er waren echter zulke grote twijfels over stembusfraude tijdens zijn herverkiezing in oktober dat hij de steun van het Boliviaans leger en de politie verloor.

Rellen

De rechtse interim-regering neemt nu de eerste stappen voor de organisatie van nieuwe verkiezingen volgend jaar. De angst dat Morales, die in Bolivia nog veel aanhang heeft, vanuit het buitenland invloed uitoefent op de Boliviaanse politiek is blijkbaar zo groot dat het Openbaar Ministerie op verzoek van Añez vorige week een arrestatiebevel tegen Morales uitvaardigde wegens opruiing, terrorisme en het financieren van terrorisme. Hij wordt aangewezen als aanstichter van hevige politieke betogingen die uitbraken rondom zijn vertrek. Daarbij vielen 35 doden.

De regering Añez wil koste wat kost vermijden dat Morales Buenos Aires kiest als hoofdkwartier om vanuit daar terugkeer naar de Boliviaanse politiek voor te bereiden. Morales heeft meerdere keren strijdlustig gezegd dat de coup niet betekent dat hij politiek is uitgeschakeld. Zaterdag mobiliseerde hij zijn aanhang al voor een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij – de Beweging voor Socialisme – op de grens tussen Bolivia en Argentinië. Morales stelt zichzelf niet verkiesbaar, maar schuift zijn eigen favorieten naar voren als mogelijke presidentskandidaten, zoals zijn voormalige minister van Economische Zaken en een kopstuk uit de vakbond voor cocaboeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden