NieuwsVerkiezingen Bolivia

Boliviaanse interim-president trekt zich terug uit verkiezingen

De Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez heeft zich donderdag teruggetrokken als presidentskandidaat voor de verkiezingen in oktober. Dat maakte ze bekend in een videoboodschap. In de peilingen loopt de interim-presidente fors achter op Luis Arce, de kandidaat van de socialistische partij van oud-president Evo Morales.

De Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez tijdens de bekendmaking van het intrekken van haar kandidatuur voor het presidentschap bij de verkiezingen volgende maand. Beeld AFP
De Boliviaanse interim-president Jeanine Áñez tijdens de bekendmaking van het intrekken van haar kandidatuur voor het presidentschap bij de verkiezingen volgende maand.Beeld AFP

Áñez verklaarde dat zij zich terugtrekt vanwege het risico dat haar kandidatuur ‘de democratische stemming over verschillende kandidaten verdeelt’ en daarmee de MAS, de partij van Morales, in de kaart speelt. ‘Als we ons niet verenigen, keert Morales terug en wint de dictatuur’, zei de interim-president.

Áñez trad eind vorig jaar aan, nadat president Morales opstapte en het land ontvluchtte na beschuldigingen van verkiezingsfraude en weken van grootschalige protesten. Morales, die dertien jaar aan de macht was in het Zuid-Amerikaanse land, claimde de toenmalige verkiezingen te hebben gewonnen en eiste een vierde presidentstermijn.

De kandidaatstelling van Áñez leidde tot kritiek in Bolivia, omdat zij eerder had gezegd zich niet verkiesbaar te zullen stellen en toezegde het land naar transparante verkiezingen te begeleiden. Een politieke comeback van Morales werd eerder deze week tegengehouden door het Boliviaanse grondwettelijk hof, dat oordeelde dat hij zich bij de komende verkiezingen niet kandidaat kan stellen voor een senaatszetel.

Bij de algemene verkiezingen van 18 oktober, die drie keer zijn uitgesteld vanwege de coronapandemie, kiezen de Bolivianen een president, een vicepresident, 36 senatoren en 120 afgevaardigden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden