NIEUWSBOLIVIA

Boliviaanse interim-president Jeanine Añez test positief op corona

De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez is besmet met het coronavirus. Dat maakte zij donderdag bekend in een videobericht verspreid via sociale media. Añez is de derde Latijns-Amerikaanse regeringsleider die het virus heeft opgelopen. Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro kampt naar eigen zeggen met de ziekte. De Hondurese president Juan Orlando Hernández is inmiddels weer gezond verklaard.

De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez in juni. Beeld AFP
De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez in juni.Beeld AFP

Nadat meerdere directe collega’s besmet bleken te zijn, heeft ook Añez een test laten doen. ‘Die bleek positief’, zei ze in haar videoboodschap. Ze kondigde aan twee weken in quarantaine te gaan en daarna opnieuw een test te laten doen. ‘Ik voel me goed, ik voel me sterk. Ik ga door met werken vanuit huis.’ De president is een van de bijna 45 duizend Bolivianen bij wie tot nu toe het virus is vastgesteld. Volgens officiële cijfers zijn ruim 1.600 Bolivianen aan covid-19 overleden. Onlangs testten ook al drie minister en de generaal van het Boliviaanse leger positief.

Añez is sinds november vorig jaar president nadat de socialistische leider Evo Morales het land was ontvlucht. Na weken van protest over betwiste verkiezingsuitslagen maakte het leger hem duidelijk dat hij het beste kon opstappen. De rechtse parlementariër Añez neemt sindsdien het presidentschap waar. Aanvankelijk beloofde ze als tussenpaus niet deel te nemen aan de verkiezingen, maar al na enkele maanden stelde ze zich toch kandidaat.

Verkiezingen

Ze is een van de drie rechtse kandidaten die tijdens (door corona twee keer uitgestelde) verkiezingen in september hopen de socialisten te verslaan. De nieuwe kandidaat van Morales’ partij MAS (Beweging naar Socialisme) Luis Arce gaat aan kop in de peilingen, maar is nog ver verwijderd van de meerderheid die nodig is om de socialisten terug aan de macht te brengen.

Dat inmiddels drie Latijns-Amerikaanse staatshoofden positief zijn getest op corona is illustratief voor de regio. Latijns-Amerika is de regio waar het aantal besmettingen het hardst toeneemt, al laten ook de Verenigde Staten opnieuw een oplopende curve zien. Er zijn ruim 3 miljoen besmettingen in Latijns-Amerika, waarvan meer dan de helft in Brazilië, het land met na de VS het meeste aantal doden: bijna 70 duizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden