Boliviaans kind mag aan de slag als zelfstandige werknemer

Bolivia staat op het punt om kinderarbeid te legaliseren. Als de senaat deze week instemt met het wetsvoorstel, kunnen Boliviaanse kinderen al op tienjarige leeftijd als 'onafhankelijke' aan de slag. Werk in familieverband is dan voor kinderen van alle leeftijden toegestaan.

RIO DE JANEIRO - De wetswijziging in Bolivia komt op een moment dat de Internationale Arbeidsorganisatie ILO strijd voert voor de wereldwijde uitbanning van kinderarbeid. Met de campagne 'een rode kaart voor kinderarbeid', probeert de ILO tijdens het WK voetbal in Brazilië de aandacht te vestigen op de 12 miljoen kinderarbeiders in Latijns-Amerika.

Gemeenschapswerk op het platteland of meehelpen in een familiebedrijf is straks op alle leeftijden toegestaan. 'We stellen hier geen leeftijdsgrens aan omdat het onderdeel is van de opvoeding van kinderen', aldus senator Alfonso Mendoza in een interview met de Boliviaanse krant La Razón. 'Dat kun je niet strafbaar stellen.'

Vanaf hun 10de kunnen de Bolivianen als 'zelfstandige' aan de slag. Dat betekent dat ze niet voor een baas mogen werken en volledig vrij moeten zijn in het bepalen van hun werktijden. Schoenpoetsers vallen hier onder, evenals kinderen die zich ophouden bij stoplichten om kunstjes te doen of autoramen te wassen.

Als ze 12 jaar zijn, en toestemming hebben van voogd en kinderbescherming, mogen ze voor een baas gaan werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die boodschappen inpakken in supermarkten, parkeerjongens, of kinderen die snoep verkopen op straat. Vanaf 14 jaar hebben de kinderen geen toestemming van hun ouders meer nodig en genieten ze dezelfde arbeidsrechten als volwassenen. Hun werkdagen duren maar zes uur, zodat ze tijd overhouden om te studeren.

Er zijn wel restricties. Het is voor kinderen verboden te werken in de mijnbouw, suikerindustrie of op plaatsen waar alcohol wordt verkocht. Ook arbeid die een gevaar kan opleveren voor de gezondheid, zoals het werken op vuilnisbelten of in chemische fabrieken, is verboden. Ze mogen evenmin 's nachts werken, of geld verdienen in de 'erotische sector'.

De wet is het resultaat van een ijzersterke lobby van de vakbond voor kinderarbeiders Unatsbo. De vakbond beklemtoont dat werken simpelweg een noodzaak is voor veel kinderen in Bolivia. Vaak is het de enige manier waarop ze hun school kunnen betalen, of die van hun broertjes en zusjes. Ook stellen de leden dat het goed is voor hun ontwikkeling om vanaf jonge leeftijd werkervaring op te doen. Verbieden duwt de kinderen in de illegaliteit, en dat is veel ernstiger, aldus de vakbond.

Toen de regering vorig jaar aankondigde alle arbeid onder de 15 jaar te verbieden, gingen de kinderarbeiders de straat op om daartegen te demonstreren.

Zij pleitten ervoor de minimumleeftijd helemaal af te schaffen, maar dat ging de regering te ver. De vakbond is positief over het compromis. 'Deze wet biedt een goede bescherming aan kinderarbeiders', zegt de 15-jarige vakbondsleider Kevin Yucra.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden