Bolivia kroont zwarte koning

Bolivia had al een indiaan als president: Evo Morales. En nu heeft het Latijns-Amerikaanse land ook een zwarte koning. Maandag is Julio Pinedo officieel uitgeroepen en gekroond tot vorst van de Afro-Boliviaanse gemeenschap.

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

De ceremonie vond plaats in een hotel in de hoofdstad La Paz. Luid tromgeroffel en Afrikaanse dansen begeleidden Pinedo, die gekleed ging in een witte tuniek met een rode cape. Geëmotioneerd nam hij de kroon en scepter aan van gouverneur José Luis Paredes van La Paz.

Pinedo, een directe afstammeling een koning van een Senegalese stam in de 14de eeuw, beloofde plechtig te waken over het geluk en de gezondheid van alle 30 duizend Afro-Bolivianen. Hij betreurde de afwezigheid van president Evo Morales bij de plechtigheid.

Symbool
Volgens Martha Inofuentes, voorzitster van de Afro-Boliviaanse beweging, is Pinedo een symbool van respect voor een bevolkingsgroep die dagelijks moet vechten tegen armoede en vooroordelen.

‘Bolivia en de wereld moeten weten dat we een gemeenschap zijn met een eigen cultuur en geschiedenis. Dat we vergeten zijn, maar niet verdwenen. Dat we niet alleen negertjes zijn die dansen op straat en goed kunnen voetballen’, aldus Inofuentes.

Pinedo zal als nieuw gekroonde koning niet naar een paleis verhuizen, maar in zijn boerderijtje in Yungas blijven wonen. Zijn 13-jarige zoon, die meehelpt bij de verbouw van cocabladeren en citrusvruchten, wordt kroonprins.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden