Boko Haram valt stad Maiduguri aan

Honderden leden van de radicaal-islamitische beweging Boko Haram hebben vrijdag een aanval uitgevoerd in Maiduguri, een plaats in het noordoosten van Nigeria. De islamistische strijders splitsten zich in diverse groepen op, namen verschillende doelen onder vuur, maar richtten zich vooral op de militaire kazerne.

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Over het precieze aantal slachtoffers is weinig bekend. Een militaire woordvoerder meldde dat de stad onder controle was en dat onder Boko Haram 'veel slachtoffers' waren gevallen. Een inwoner van Maiduguri, waar de beweging in 2009 is opgericht, zei dat Boko Haram huizen in brand had gestoken en 'onschuldige mensen' had vermoord.

De afgelopen jaren heeft Boko Haram (dat 'westers onderwijs is zondig' betekent) al duizenden slachtoffers gemaakt, vooral onder christenen in het overwegend islamitische noorden van Nigeria. Dit jaar lijkt de beweging haar aanvallen verder te hebben opgevoerd. Al zeker 700 burgers zouden zijn gedood.

De jongste aanval van de groep vond bij het ochtendgloren plaats. Strijders van Boko Haram trokken onder meer naar de plaatselijke universiteit. De hevigste strijd vond echter plaats bij de Giwa-kazerne, waar de Nigeriaanse krijgsmacht leden van de beweging niet alleen gevangen houdt, maar volgens kenners ook aan martelingen onderwerpt.

In het noordoosten van Nigeria geldt sinds enige tijd de noodtoestand. President Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden van Nigeria, heeft zijn krijgsmacht opdracht gegeven Boko Haram militair onschadelijk te maken, maar daarvan komt niets terecht. Bij de tientallen aanvallen van Boko Haram sinds begin dit jaar zijn leden van de krijgsmacht juist vaak op de vlucht geslagen.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) kwam vrijdag met een rapport waarin de 'verwoestende gevolgen' van de strijd van en met Boko Haram worden belicht. Volgens de organisatie zijn in het noordoosten van het land de afgelopen twee jaar bijna 300 duizend personen op de vlucht geslagen. De meeste van de ontheemden, vooral vrouwen en kinderen, zijn christenen.

Eigen burgers

Volgens HRW doet de Nigeriaanse overheid te weinig om haar eigen burgers militaire en humanitaire bescherming te bieden. 'Zelfs als de regering de aanvallen (van Boko Haram, red.) niet kan stoppen', aldus Daniel Bekele van Human Rights Watch, 'dan moet zij op zijn minst effectieve hulp bieden aan de mensen wier levens door de aanvallen zijn verwoest.'

De activiteiten van Boko Haram, de beweging die zegt in het noorden van Nigeria een islamitische staat te willen en die ook in steeds meer buurlanden van Nigeria opduikt, leiden tot toenemende politieke druk op president Jonathan. Veel deskundigen gaan er zelfs van uit dat noordelijke, islamitische politici Boko Haram in het geheim steunen, om zo de landelijke macht van Goodluck Jonathan te ondermijnen. Ook binnen de krijgsmacht, aan de top waarvan de president een aantal mensen heeft ontslagen, zou sprake zijn van actieve tegenwerking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden