Boijmans Van Beuningen zoekt de verwondering

Een grondige verbouwing en uitbreiding moet het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam overzichtelijker maken. Een nieuwe grote bibliotheek krijgt een centrale plaats....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

In 1999 bestaat Boijmans Van Beuningen 150 jaar. Dan moet de herindeling en uitbreiding klaar zijn. In de toekomst zal de bezoeker van Boijmans een logisch traject aantreffen, dat van middeleeuwse naar hedendaagse kunst voert.

Dercon: 'Er is nu geen samenhang tussen de verschillende onderdelen van het museum. Een wandeling wordt keer op keer onderbroken. Dat leidt niet tot verwondering maar tot verwarring.'

De museum-directie is ook ontevreden over de voorkant van het gebouw. De museum-winkel en een café-restaurant bij de ingang zouden bezoekers uit de binnenstad moeten aantrekken, maar er is eerder sprake van vervuiling van het straatbeeld.

Verder kampt Boijmans Van Beuningen met ruimtegebrek. Daarom wordt een hoekpand aan de Westersingel en het Museumpark bij het museum getrokken. Dit deel moet het nieuwe aangezicht worden. Daar zullen onder meer de bibliotheek en een zogeheten doe-centrum onderdak vinden. De bibliotheek, vindt Dercon, moet 'een schakel zijn tussen het museum en wat er elders op de wereld aan kunst aanwezig is'. De verbouwing zal voorts ook ruimte maken voor een grotere museum-winkel, een rianter restaurant en extra expositiemogelijkheden.

Het Belgische architectenbureau Robbrecht/Daum is aangetrokken om het museum te stroomlijnen. De architecten moeten een ontwerp maken waarbij de interne verbouwing, de verbinding met het hoekpand en de herbouw van de voorgevel op elkaar aansluiten. Dat zal volgens Dercon leiden tot 'een inzichtelijk museum voor de eenentwintigste eeuw waarin tonen, verzamelen, vertellen en recreatie samengaan'.

Paul Robbrecht en Hilde Daem uit Gent waren van begin af aan kansrijke kandidaten voor het bedenken van een nieuwe aanpak voor Boijmans Van Beuningen. Zij hebben veel ervaring met expositie-ruimtes en werden door Boijmans Van Beuningen en de gemeente Rotterdam gekozen omdat zij in hun werk een nauwe relatie tussen beeldende kunst en bouwkunst plegen te leggen. Het architectenduo verwierf onder meer bekendheid met het ontwerp van het tijdelijke tentoonstellingspaviljoen op de negende Documenta in Kassel in 1992.

Robbrechts richtlijn bij het ontwerpen: 'De ontmoeting tussen de bezoeker en de kunst moet spannend worden.' Hij is een regelmatig bezoeker van Boijmans en vindt het 'bijna heilig iets voor het museum te doen'.

Voor de verbouwing en uitbreiding is twintig miljoen gulden van de gemeente Rotterdam beschikbaar. Het museum wil via een sponsoractie nog acht miljoen gulden verzamelen. Er is al een bedrag van 2,1 miljoen toegezegd door de Stichting Boijmans Van Beuningen, de Stichting Lucas van Leyden, het Cultuurfonds van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en een onbekende sponsor.

Een sponsorteam gaat onder meer via een 'stenenactie' op zoek naar andere geldschieters. Voor duizend gulden per stuk kunnen sponsors een baksteen kopen. Die steen wordt mét naam van de gulle gever in een van de nieuwe muren van Boijmans Van Beuningen gemetseld. Er zijn al honderd stenen verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.