Boijmans depot wil kunst tonen

ROTTERDAM - Met de bouw van een nieuw kunst- depot voor museum Boijmans van Beuningen krijgt Rotterdam er een grote publiekstrekker bij voor liefhebbers van kunst en architectuur. Architectenbureau MVRDV presenteerde zaterdag het ontwerp voor dit 'Collectiegebouw' dat de komende jaren zal verrijzen in het Rotterdamse museumpark. Het bureau ontwierp een komvormig gebouw met een beeldentuin op het dak. Voor het gebouw is een bedrag van 50 miljoen euro uitgetrokken.


MVRDV kreeg de opdracht pas definitief na een rechtszaak, die was aangespannen door concurrerende bureaus. Hoewel MVRDV als beste uit de ontwerpwedstrijd was gekomen, stapten concurrenten naar de rechter omdat het bureau zou hebben beschikt over voorkennis. Afgelopen maand won MVRDV de zaak.


Het interieur van het depot, met een vloeroppervlak van 14 duizend vierkante meter, zal worden door-sneden met een soort glazen 'wormengangen' voor het publiek. Architect Winy Maas van MVRDV licht het ontwerp toe.


Een depot heeft een naar binnen gerichte functie. Hoe combineer je dat met een buitenruimte, het museum-park, waar je juist zo veel mogelijk leven wilt zien?

'De functie van het gebouw is introvert van aard en de kavel waarop het staat is vrij groot. Door de basis van het gebouw vrij klein te houden, 20 meter in doorsnee, en het gebouw naar boven te laten uitkragen tot 30 meter, voorkom je dat het te massief wordt. Daarnaast is het gebouw rond van vorm, dat vergroot het zichtoppervlak, en je kunt er makkelijk omheen lopen. Je ziet jezelf bovendien weerspiegeld omdat het iets boven je hangt terwijl je op de grond staat. Een mooie bijkomstigheid is dat je als het ware om de hoek kunt kijken, doordat de Kunsthal erin wordt weerspiegeld. Daarboven zie je weer de lucht, zodat een panoramisch effect ontstaat.'


Wat gaan we binnen zien?

'De glazen gangen lopen niet rond, zoals in het eveneens ronde Guggenheim Museum in New York - ze zigzaggen door het gebouw. Er zijn trappen, roltrappen en een lift van waaruit je naar buiten kunt kijken. Op sommige verdiepingen zie je de rekken waaraan opgeslagen schilderijen hangen. Ze zijn in de vorm van een carrousel geplaatst, zodat geen ruimte onbenut blijft. Op de derde verdieping zie je restauratoren aan het werk of mensen die studie doen. Eenmaal op het dak vind je een beeldenpark en een restaurant.'


Grote spiegelende gebouwen leiden weleens tot klachten van omwonenden vanwege reflectie van zonlicht, zoals ooit bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.

'We gaan nog uitgebreid in gesprek met omwonenden en instellingen die zicht hebben op het gebouw, zoals het Sophia Kinderziekenhuis en het Erasmus MC. In de praktijk zal het misschien een paar minuten per dag zijn dat eventuele reflectie van de zon op één plek naar binnenvalt. In Chicago staat een reusachtige spiegelende sculptuur van Anish Kapoor. Het depot zal meer een Kapoorgevoel uitstralen dan een Rabobankgevoel, meer kunstwerk dan kantoor.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden