Boi Akih is band van wereldformaat

Stel je bent een Moluks-Hollands stel met een passie voor latin. Je hebt het nobele plan om het muzikale erfgoed van het kleine Molukse eiland Haruku nieuw leven in te blazen....

Ton Maas

Cellist Ernst Reijseger en tablaspeler Sandip Battacharya zullen voor de meeste mensen niet de meest voor de hand liggende keuze zijn. Voor Monica Akihari en Niels Brouwer echter wel en dat pakt wonderwel uit, zo bleek eergisteren in het Rotterdamse theater De Evenaar.

Gedurfd, avontuurlijk en lyrisch zijn de sleutelwoorden voor dit bijzondere project. Het polyritmisch geroffel uit de tabla's van Sandip wringt vaak met de soepele latin-swing van Brouwers composities, maar regelmatig ontstaat daaruit een onverwacht moiré van ritmische patronen. Reijseger stelt zich dienstbaar op.

In de ballad Love Dance, met zijn zinderend spaarzame instrumentatie en slepende ritme, trekt Akihari haar imposante stemregisters vol open. Van zwoel tot tsjirpend, kroelend en kreunend doet ze kond van haar verlangen.

Dat Akihari met latin, jazz en soul uit de voeten kan, is duidelijk. Dit programma toont nog een andere, onvermoede dimensie van haar talent. Als uit een klein wit doosje achter de stoel van Brouwer het klaaglijke gejengel van een Indiase tanpura opstijgt, pareert ze met een bijna klassieke alaap (het metrumloze intro van een raga). Ook de sidderende melismatiek van de Indiase khayal met zijn onnavolgbare intervallen blijkt ze tot in de puntjes te beheersen.

In Frankrijk is Boi Akih uitgeroepen tot een van de belangrijkste wereldmuziekacts van het afgelopen jaar. Hoog tijd dat Nederland volgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden