Bofkont

Die Arjen Hilbers, die boft toch maar...

Om te beginnen is hij heelhuids uit de woestijn in de schoot van zijn familie teruggekeerd. Zes maanden weg geweest, dat wel natuurlijk – maar voor hetzelfde geld hadden de ontvoerders hun slachtoffers zes jaar vastgehouden, en waren ze minder scheutig geweest met de spijziging der gevangenen. Het is uiteraard nooit vetpot geworden, zodat Arjen in die tijd zeventien kilo is afgevallen, maar te oordelen naar de foto's van vóór en na de behandeling heeft hem dat geen kwaad gedaan. Je hebt ook mensen die zes maanden Montignac hebben geprobeerd en na afloop nóg het oude gewicht hadden.

Maar de grootste opluchting moet de ex-gegijzelde hebben ervaren toen hij hoorde dat De Hoop Scheffer hem de repatriëringskosten zou kwijtschelden.

Een pak van z'n hart.

Want het heeft er van meet af aan natuurlijk in gezeten dat hij wél over de brug moest komen. Wie gaat er nou in godsnaam op een motorfiets dwars door de Algerijnse Sahara, en nog wel in de grensgebieden met Mali, als je weet dat het daar wemelt van religieuze struikrovers? Dat is vragen om moeilijkheden, dus dan hoef je achteraf ook niet te verwachten dat je ergens om een vergoeding kunt aankloppen.

Het helderst werd die opvatting deze week onder woorden gebracht door het Kamerlid Geert Wilders.

Na de deconfiture van Albert Heijn komen Wilders en zijn liberale partijgenoten volgens mij het dichtst in de buurt van de vacante erenaam ” s lands grootste kruidenier', met de aantekening dat ze een typisch middenstandsstandpunt vertegenwoordigen waarin het hele Nederlandse volk zich zonder moeite herkent; daarom mag de VVD zich ook met recht en reden een volkspartij noemen.

De redenering van Wilders en de zijnen is eenvoudig.Mannen die vrouwen lastigvallen verdienen ons aller afkeuring. Maar als meisjes schaars en uitdagend gekleed in het schemerduister of zelfs in het nachtelijk donker zonder begeleiding de straat opgaan – zeker als het ook nog in een verdachte wijk is – dan moeten ze niet verbaasd opkijken als ze het er niet ongerept afbrengen.

Zo veroordelen we als samenleving elke vorm van inbraak, diefstal of roof, maar als figuren als Boonstra, Heinsbroek of Pieper zichzelf en hun bezittingen niet beveiligen met de beste elektronica en de sterkste lijfwachten, dan moeten ze niet moord en brand schreeuwen als er ineens iemand met verkeerde bedoelingen in hun huiskamer staat.

In het universum van Wilders is alles verzekerbaar, maar je moet wel tot in de kleinste letters de polis hebben gelezen.

En als er nou één terrein is waar die wet geldt, dan is het wel het veld van de toeristen, dat al bijna een eeuw lang bewaakt wordt door de ANWB. Sinds jaar en dag waarschuwt de Bond voor alles wat voorbij Wuustwezel en Nieuweschans met de reiziger mis kan gaan. Wanneer je in Rome een toerist ziet rondlopen die z'n geld ter hoogte van z'n schaamte als in een kuisheidsgordel voor z'n onderbuik heeft hangen, dan weet je: die heeft de waarschuwingen van de ANWB ter harte genomen. Liefst had hij Italië helemaal gemeden, maar als het dan toch moest, dan geharnast.

Hoe vaak en hoe dringend zal de ANWB een uitstapje naar het levensgevaarlijke Algerije al ten strengste hebben ontraden?

Ja – en als je dan eigenwijs toch de woestijn in gaat en er rijdt je een groepje mannen met kalasjnikovs tegemoet, dan weet je: dat gaat me op z'n minst een halfjaar kosten, en waarschijnlijk nog een gepeperde rekening uit het land van Geert Wilders.

Dus een bofkont, die Arjen Hilbers.

Zou de verzekering hem ook nog de dagwaarde van die motorfiets uitkeren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden