Boetes voor illegale verhuur in Amsterdam meer dan verdubbeld, vooral dankzij extra handhaving

De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar voor 4,2 miljoen euro aan boetes opgelegd aan Amsterdammers die hun huis illegaal aan toeristen verhuurden. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar. Ook de eerste boetes voor het niet melden van vakantieverhuur zijn inmiddels uitgedeeld.

Toeristen met rolkoffers in AmsterdamBeeld anp

Het stadsbestuur verklaart de toename vooral door de investeringen die de gemeente afgelopen jaar heeft gedaan in het handhaven van de regels voor vakantieverhuur. 1 miljoen extra is er uitgetrokken voor ambtenaren en opsporingsmethoden. Inmiddels zijn er zo'n veertig handhavers bij de gemeente in dienst. Zij bezoeken onder meer als 'mystery guest' woningen in trekken het groeiend aantal meldingen na dat binnenkomt bij de gemeentelijke 'tiplijn'. Ook is de dienst naar eigen zeggen effectiever geworden dankzij 'datascraping' waarbij computers de sites van verhuurplatforms kopiëren om zo bij te houden of adressen langer dan de maximaal toegestane zestig dagen worden verhuurd.

Eind 2017 stonden er 18.852 Amsterdamse adressen geadverteerd op Airbnb, met afstand het grootste vakantieverhuurplatform. Dat zijn er meer dan in de meeste Europese steden, zoals Berlijn, Barcelona en Wenen. Alleen in Parijs, Londen en Rome wordt er via het platform meer aangeboden.

Ondanks de toename van het aantal boetes ziet verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (SP, wonen) de jaarcijfers vooral als een bewijs dat de gemeente grip krijgt op het concept vakantieverhuur. Zo groeide het aantal advertenties op Airbnb nog maar met enkele honderden, veel minder dan de groei in voorgaande jaren.

Positief is volgens Ivens ook dat er veel minder huizen zijn gesloten. 'Dat gebeurde in het verleden vooral bij pandjesbazen die verschillende etages tegelijk verhuurden. Dan was er sprake van een illegaal hotel en konden we sluiten. Maar zulk soort vastgoedjongens zijn inmiddels verder getrokken met hun geld.' Het gros van de overtredingen die de gemeente nu oplegt betreft volgens de wethouder particulieren die hun huis te lang verhuren. 'Bijvoorbeeld mensen die gaan samenwonen of verhuizen en hun oude appartement aan toeristen verhuren.'

Inmiddels heeft de gemeente ook al 'enkele' boetes opgelegd aan Amsterdammers die de meldplicht negeren die sinds oktober in de stad van kracht is. Elke keer dat iemand zijn huis verhuurt moet hij dat melden in een speciaal register van de gemeente. Hoewel de boete op niet-melden 6 duizend euro bedraagt (en 20,5 duizend euro wanneer het ook nog een illegale verhuring betreft) doen veel Amsterdammers het nog steeds niet, vermoedt de gemeente. Want terwijl er bijna 19 duizend adressen bij Airbnb geregistreerd staan, kreeg de gemeente slechts 7743 meldingen binnen.

Maar de controleurs van de gemeente verwachten dat het aantal melding nu snel zal oplopen. 'Sinds begin dit jaar zijn we de meldplicht actief aan het handhaven en met zulke hoge boetes is iedereen snel gewaarschuwd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden