Boetes innen vanuit duur designkantoor valt slecht

AMSTERDAM - Het staat al een tijdje trots te zijn in Leeuwarden: het nieuwe, transparante en stoere kantoor van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Voorzien van een excentrische vloeroplegging, kruisvormige kolommenstructuur en aluminium vliesgevel, opgeleverd oktober vorig jaar.


Maar nu is het krachtige architectonische statement plotseling verdacht, vanwege de kosten (zo'n 50 miljoen euro) en vanwege het werk dat de ambtenaren er doen: boetes innen. Zoals het tegenwoordig gaat in Nederland plaatste weblog GeenStijl foto's van het luxueuze interieur op internet met een klaagzang tot gevolg: zie je wel, daarom zijn de boetes zo hoog, en daarom zijn de fotoflitsers zo scherp afgesteld dat ze altijd prijs hebben.


Klopt dat?


Het interieur is in elk geval niet alledaags. Grotendeels papyruswit, het atrium gebouwd rondom een knalgeel zwevend kunstwerk van de Japanner Ken'ichiro Taniguchi. Verder is het een uitstalling van het beste Hollandse en buitenlandse design: vilten wandbekleding van Claudy Jongstra, Eames-stoelen, bankstellen van Vitra, een loungevergaderkamer, knalrode bamboekrukjes van Konstantin Grcic, haiku's op de deuren.


Prima voor een reportage in de Eigen Huis & Interieur, maar buitenissig voor een overheidsafdeling die bijna tien miljoen boetes per jaar uitschrijft en zich wat dat betreft beter in soberheid kan hullen. Aldus Tweede Kamerlid Peter Oskam van het CDA, die onmiddellijk Kamervragen stelde. Vraag 1 aan de minister van Veiligheid en Justitie: 'Kent u het gebouw van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in de Marnix State in Leeuwarden?' Vraag 4: 'Welke kosten zijn hiermee gemoeid?' Vraag 5: 'Hoe verhouden deze kosten zich tot de noodzakelijke bezuinigingen?'


De belangrijkste vraag heeft Oskam niet gesteld: is het gebouw (met vierhonderd werkplekken) wel nodig? Want het betreft een 'niet traditioneel huisvestingsconcept', gemaakt voor 'Anders Werken', waar het personeel niet meer tijdens werkdagen naar kantoor komt, maar ook thuis kan inloggen op tijdstippen dat het ze bevalt. Dat maakte de nieuwbouw in aanleg al overbodig, vertelde voormalig CJIB-directeur Reind Loggen in het Jaarboek 2012 van Facility Management Magazine. 'Ja, een van de pijnlijkste uitkomsten van die businesscase was dat bij gelijk gebleven personeelsaantallen de hele nieuwbouw niet nodig was geweest wanneer ze dit model eerder hadden geïntroduceerd! Nu hebben ze een risico van 50 miljoen euro genomen. Uiteindelijk heeft de personeelsgroei de nieuwbouw moeten legitimeren.'


Maar die voorziene personeelsgroei (met tweehonderd mensen) kwam er niet. De werkgelegenheid bij het incassobureau krimpt snel: van 943 voltijds banen in 2011, naar 695 volgend jaar, staat in de rijksbegroting. De huisvestingskosten van het bureau stijgen, volgens dezelfde rijksbegroting, van 7,5- naar 10 miljoen euro per jaar. Vanwege het ruimteoverschot, wordt een ander gebouw van het Bureau al onderverhuurd.


Het CJIB wil niet reageren op die cijfers, noch op de internetaandacht die het gebouw ten deel valt, 'omdat er Kamervragen over zijn gesteld en dan is het niet netjes nu al de media te informeren', zegt een woordvoerster. Ze zegt ook dat de bedragen die de ronde doen over de aankleding van het gebouw niet kloppen, maar wil de ware cijfers niet geven. Ook wil ze niet zeggen om welk gebouw het nu precies gaat. Het CJIB heeft drie gebouwen: Wester State, Marnix State en Nieuwland State, waarvan de eerste de nieuwbouw is. Maar Kamerlid Oskam heeft het in zijn vragen over het tweede, en het derde wordt onderverhuurd. Hoe zit dat? De persvoorlichtster: 'Daar komt over een tijd informatie over en dat gaan we heel ruim zien. We willen in deze de juiste routing volgen.'


Kamerlid Oskam is met reces en belt niet terug. Maar GeenStijl geeft niet op, en heeft voor de aardigheid de prijzen opgezocht van het meubilair. Zes bureaustoelen van Charles en Ray Eames à 2.450 euro (elf keer door rood rijden), een hanglamp van Foscarini à 1.230 euro (tien keer geen gordel dragen) en een massief eikenhouten bureau van Bertjan Pot, 2.341 euro (tien keer rood kruis negeren). In de hoek een witte boomvormige kapstok van Swedese à 722 euro (twee keer 130 rijden waar 100 is toegestaan).


Reactie van een boze reaguurder: 'We worden smaakvol genaaid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden