Commentaar

Boete voor stoute landen?

Als Frankrijk zijn economie niet hervormt en versterkt, moet de Commissie alsnog een boete uitdelen.

Xander Van Uffelen
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (L) de Franse President Francois Hollande (R) met elkaar in gesprek. Beeld epa
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (L) de Franse President Francois Hollande (R) met elkaar in gesprek.Beeld epa

De beslissing van de Europese Commissie om Frankrijk tot maart de tijd te geven om een lijst met hervormingen door te voeren valt op twee manieren uit te leggen. Opnieuw komt Frankrijk weg met zwakke beloften en wordt het fundament van de euro ondermijnd, is de opvatting van de (Duitse) preciezen. Nee, de Commissie heeft Frankrijk tot twee keer toe tot concessies gedwongen en gaat in maart deze beloften controleren, is de opvatting van de (Franse en Italiaanse) rekkelijken.

Het definitieve oordeel over het Brusselse besluit van vrijdag is nog niet te geven. Want het touwtje trekken tussen de Brusselse Commissie en de stoute landen Italië, België en vooral Frankrijk zal nog wel een tijdje voortduren. Pas in maart 2015 moet blijken of de Commissie alsnog haar hakken in het zand durft te zetten.

De omstandigheden zijn ongunstig voor de Commissie. Door de geldpers van de Europese Centrale Bank en de belofte van bankpresident Mario Draghi desnoods nog meer geld in de economie te pompen, zijn de rentes voor staatsobligaties tot extreem lage niveaus gezakt. Frankrijk voelt daardoor geen enkele financiële druk meer om te bezuinigen of te hervormen. De intentie van Draghi om zwakke Europese landen de tijd te geven om te hervormen pakt door deze lage rente dus averechts uit.

Ook is de opstelling van de nieuwe Europese Commissie milder dan voorheen. Waar begrotingstsaar Olli Rehn vaak een geharnaste toon aansloeg, is zijn opvolger, de Franse commissaris Moscovici, verzoenender. De druk op Frankrijk is daarmee gering en lager dan bijvoorbeeld de druk waarmee Italië en Spanje tijdens de eurocrisis te maken kregen.

Zo beschouwd is het nog een aardige prestatie van de Commissie dat de Franse regering concessies heeft gedaan. De afgelopen weken heeft de Franse overheid tot twee keer toe aanvullende plannen ingeleverd. De bezuinigingen van Frankrijk zijn iets aangescherpt en enkele structurele hervormingen staan nu nadrukkelijker op papier.

De Commissie zal de komende periode vooral moeten controleren of deze hervormingen van de grond komen. Een te hoog begrotingstekort is alleen acceptabel als Frankrijk zijn economie duidelijk hervormt en versterkt. Als dat uitblijft, moet de Commissie alsnog een boete uitdelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden