Boete voor seks, geweld en schuttingtaal

Janetgate dreigt indirect vergaande gevolgen te krijgen voor de Amerikaanse media. De Federal Communications Commission (FCC), de overheidsinstantie die toezicht houdt op de inhoud van radio- en televisieuitzendingen, hanteert sinds de affaire een zero-tolerance-beleid....

Jarenlang leidde de FCC een bijna slapend bestaan, maar sinds alle commotie over Jacksons ontblote borst laat de commissie geregeld haar tanden zien. Zenders die zich niet aan de fatsoensnormen houden, kunnen een boete verwachten en in het uiterste geval het intrekken van hun licentie.

Tot schrik van de omroepen geldt de hernieuwde interpretatie van de regels niet alleen voor opgenomen programma's, maar ook voor live uitzendingen. In maart wees de FCC een klacht toe over U2-zanger Bono, die in zijn dankwoord bij de uitreiking van de Golden Globes de woorden 'fucking brilliant' had gebruikt.

Sinds die uitspraak nemen veel omroepen het zekere voor het onzekere. In Phoenix brak een CBS-dochter onlangs een verslag van een begrafenis af omdat familieleden van de overledene verbaal over de schreef gingen. Andere stations bouwden uit voorzorg een veiligheidsmarge in van enkele seconden, en scanden hun archiefmateriaal op verboden taalgebruik. Bij de liberale publieke radiozender KCRW in Los Angeles werd een journaliste ontslagen die het f-word had laten vallen.

Tegenstanders van de FCC - omroepbazen en organisaties die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting - hebben al gewaarschuwd dat als de waakhond zijn huidige beleid doorzet, live uitzendingen straks tot het verleden zullen behoren. Want hoe kun je ooit voorkomen dat iemand in het publiek zich niet aan de regels houdt?

Ook vinden de critici dat de FCC te veel haar oren laat hangen naar belangengroepen als de Parents Television Council (PTC). Deze oerconservatieve organisatie, gezeteld in Washington DC, is verantwoordelijk voor een groot deel van de klachten die de FFC per e-mail binnenkrijgt. Van de ruim 240 duizend reacties die vorig jaar binnenstroomden, ging het merendeel over shows waartegen de PTC had opgeroepen te protesteren (over heel 2000 ontving de FCC 111 klachten). Ook een kwart van de ruim 500 duizend mailtjes over Jackson was afkomstig van de Parents Council.

Een tiental medewerkers van de PTC scant dagelijks met het potlood in de hand radio- en tv-programma's op dubieuze inhoud. Op de website is precies te zien wat volgens de verontruste ouders wel en niet kan: woorden die niet door de beugel kunnen, krijgen de kleurcode rood (8 stuks); minder gevaarlijk geachte termen worden aangeduid met geel (11) of groen.

Het prominentste slachtoffer van de nieuwe fatsoensrage is diskjockey Howard Stern. Toen de zender die zijn radioshows verspreidt, werd gedreigd met een boete van 495 duizend dollar vanwege een aantal van zijn uitlatingen, werd Stern prompt op een aantal plaatsen uit de lucht gehaald. Stern sloeg terug met een keihard tegenoffensief waarin hij beweerde de dupe te zijn van een door het Witte Huis geregisseerde heksenjacht van religieus rechts, en openlijk opriep op John Kerry te gaan stemmen. Hij kreeg bijval uit onverwachte hoek: de Republikeinse ex-burgemeester van New York, Giuliani, verklaarde dat de FCC wel wat beters te doen had dan zich met Howard Stern bezig te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden