Boete voor minachting VN-hof

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft oud-woordvoerster Florence Hartmann van voormalig hoofdaanklaagster Carla Del Ponte maandag veroordeeld tot een geldboete van 7000 euro.

ANP

Hartmann was van 2000 tot 2006 woordvoerster van Del Ponte. In die periode stond oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië terecht voor het VN-hof in Den Haag.

Boek

Na haar tijd in dienst van de VN publiceerde Hartmann een boek, Paix et Châtiment (Vrede en Bestraffing), en een artikel voor het Bosnian Institute. Daarin beschuldigt zij de rechters van het tribunaal ervan dat zij tijdens het Milosevic-proces informatie uit handen van het Internationale Gerechtshof hebben gehouden. Dat behandelde in die periode de genocideklacht die Bosnië tegen de regering in Belgrado had ingediend. Volgens menig Bosnisch moslim had Servië tot een hoge schadevergoeding kunnen worden veroordeeld als het tribunaal alle informatie aan het Internationale Gerechtshof had gegeven.

De regering in Belgrado had de informatie op basis van vertrouwelijkheid aan het tribunaal gegeven. Volgens de rechters in de minachtingszaak heeft Hartmann het vertrouwen in de beschermingsmaatregelen van het tribunaal ondermijnd. De rechters benadrukten maandag het belang van de samenwerking van staten met het tribunaal. Landen zouden minder geneigd kunnen zijn informatie aan het tribunaal te geven als dat niet op een efficiënte manier vertrouwelijkheid kan beloven.

Persvrijheid

Hartmann ziet de rechtszaak tegen haar als een aanslag op de persvrijheid. Volgens de oud-Balkan-correspondente van de Franse krant Le Monde kan haar proces leiden tot zelfcensuur. De pers zou het werk van het tribunaal dan niet meer kritisch doorlichten.

De rechters vinden het vergrijp van Hartmann ernstig, maar zien ook verzachtende omstandigheden. Zo heeft de verdachte meegewerkt met het onderzoek en heeft zij geen strafblad. De maximumstraf voor minachting van het tribunaal is zeven jaar cel en/of 100.000 euro boete.

Florence Hartmann (ANP) Beeld
Florence Hartmann (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden