Boete voor geven naam Van der G.

Het gerechtshof in Arnhem heeft Jack Bogers, een ex-wethouder van Wageningen, woensdag veroordeeld tot 500 euro boete wegens schending van de ambtelijke geheimhoudingsplicht....

Van onze verslaggever

Op de avond van 6 mei 2002, de dag dat Fortuyn werd vermoord, belde de recherche de gemeente Wageningen met een verzoek om informatie over Van der G., die enige tijd in Wageningen woonde. De Wageningse burgemeester Sala, die beducht was voor ongeregeldheden, bracht zijn twee loco-burgemeesters op de hoogte.

Een van hen was GroenLinks-wethouder Bogers die meteen daarna met een collega van Van der G. van de Vereniging Milieu Offensief (VMO) belde, die op zijn beurt Van der G.'s echtgenote inlichtte. Bogers verklaarde dat hij alleen wilde verifiëren of het over 'dezelfde' Volkert ging.

Volgens Bogers had hij wel door dat het om hot information ging, maar drong Sala niet met zoveel woorden aan op geheimhouding. Sala zelf zegt van wel. Maar het gerechtshof meent dat Bogers uit de aard van de informatie en het tijdstip waarop hij die kreeg had moeten opmaken dat geheimhouding geboden was.

De identiteit van Fortuyns moordenaar was op de avond van de moord nog maar in beperkte kring bekend. De politie had daarmee een informatievoorsprong die van belang kon zijn voor het onderzoek. De noodzaak tot geheimhouding van informatie die Bogers ambtshalve kreeg, was evident, aldus het hof. Bogers doorkruiste dat met zijn telefoontje.

Eventuele medestanders van Van der G. kregen zo de mogelijkheid belastend materiaal te vernietigen. Overigens bleek uit de rechtszaak tegen Van der G. dat hij alleen had geopereerd. Bogers bood een dag later burgemeester Sala zijn excuses aan.

De zaak tegen Bogers is aanhangig gemaakt door leden van de Lijst Pim Fortuyn die in juni 2002 aangifte deden. De rechtbank veroordeelde Bogers eerder ook al tot 500 euro boete. De advocaat-generaal had dezelfde straf geëist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden