Boete voor China's bekendste kunstenaar

VAN ONZE CORRESPONDENT HANS MOLEMAN

SHANGHAI - Ai Weiwei moet bijna twee miljoen euro betalen aan de Chinese staat, zo heeft een rechtbank in Peking vrijdag beslist in een vonnis in beroep.

De boete wegens veronderstelde belastingontduiking is volgens China's bekendste kunstenaar en dissident een bewijs dat eerlijke rechtspraak in zijn vaderland niet bestaat.

De 55-jarige Ai werd vorig jaar bijna drie maanden door de staatsveiligheidsdienst vastgehouden, in het kader van een campagne waarbij tientallen dissidenten en mensenrechtenadvocaten werden opgepakt en geïntimideerd, omdat Peking vreesde dat de zogeheten Arabische Lente zou overslaan naar China.

De kunstenaar, zoon van een van China's bekendste revolutionaire dichters, werd tijdens zijn detentie beschuldigd van belastingontduiking, een aanklacht die hij van meet af aan van de hand heeft gewezen. Volgens advocaten worden dergelijke claims wel vaker verzonnen om lastige burgers een lesje te leren. De Chinese rechtbanken staan bekend als verlengstukken van de communistische partij.

De gang van zaken rond Ai's belastingproces wijst daar ook op. Ai zelf werd door de politie verhinderd om naar de rechtbank te gaan, en de rechters hadden de kleinste kamer in het gebouw - met slechts vijf stoelen - uitgekozen om publiek en journalisten weg te houden. De officier van justitie weigerde originele documenten te tonen, en de verdediging kreeg slechts een minuut voor een slotpleidooi.

Ai, die de meest kleurrijke criticus van het Chinese autoritaire systeem is geworden, beloofde deze week dat hij zich door de hoge boete niet laat muilkorven. Hij overweegt nieuwe rechtzaken, ondanks een officiele waarschuwing dat zoiets geen zin heeft.

'Vanaf het begin heeft de veiligheidsdienst ons gezegd: denk je nou echt dat de staat, als ze je tot belastingontduiker bestempelen, van opvatting zal veranderen? Wees niet zo naief', verklaarde de kunstenaar tegen persbureau Reuters. Volgens hem is het optreden van de autoriteiten 'werkelijk vreemd' omdat ze zo zelf het vertrouwen in wet en staat ondermijnen. Ai's sympathisanten hebben ruim een miljoen euro gedoneerd om de kunstenaar te helpen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden