Boete voor AEL voor Auschwitz-cartoon

De Arabisch Europese Liga (AEL) moet 1.000 euro boete betalen voor de publicatie van een cartoon waarin werd gesuggereerd dat de Holocaust is verzonnen door de joden. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdag bepaald.

Novum

Volgens het hof is de cartoon, die in 2006 op de website van de AEL verscheen, 'buitengewoon krenkend' voor joden. De AEL is veroordeeld tot 2.500 euro boete, waarvan 1.500 euro voorwaardelijk.

Abdoulmouthalib Bouzerda, voorzitter van de AEL en tekenaar van de cartoon, gaat vrijuit. Volgens het hof is 'aannemelijk geworden' dat justitie bij hem het vertrouwen heeft gewekt dat alleen de AEL vervolgd zou worden en niet hijzelf.

Vrijgesproken

De rechtbank in Utrecht had de AEL, een radicale Arabisch-islamitische organisatie, in april vrijgesproken. De rechtbank vond de cartoon 'bijzonder kwetsend', maar achtte straf niet op zijn plaats omdat de cartoon was geplaatst in het kader van het publieke debat dat destijds woedde over de Deense Mohammed-cartoons.

Het hof denkt daar anders over. Volgens het hof heeft de AEL onvoldoende duidelijk gemaakt dat de cartoon werd geplaatst als bijdrage aan het cartoondebat. Bovendien was de cartoon te grievend om te kunnen dienen als statement in het kader van een publiek debat, vindt het hof.

Op de cartoon staan twee mannen met een keppeltje die een stapel lijken bestuderen onder een bord met het - verkeerd gespelde - woord 'Auswitch'. De een zegt: 'Ik denk niet dat het joden zijn.' De ander antwoordt: 'We moeten toch de zes miljoen halen.'

Abdoulmouthalib Bouzerda. (Video still: Knevel & Van den Brink) Beeld
Abdoulmouthalib Bouzerda. (Video still: Knevel & Van den Brink)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden