Boete van 22.500 euro voor dodelijk ongeval Stichtse Vecht

Een gevaarlijke weg met hobbels, waar in 2009 een ongeval met dodelijke afloop plaatsvond, heeft de gemeente Stichtse Vecht maandag een boete opgeleverd. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de gemeente tot het betalen van 22.500 euro boete waarvan 7500 euro voorwaardelijk. Stichtse Vecht gaat niet in beroep tegen de veroordeling.

In maart 2009 kwamen twee vrouwen om het leven door een motorongeluk op de Nieuweweg in Tienhoven. Die weg was zo slecht onderhouden dat de motor met de vrouwen onderuit ging. Buurtbewoners hadden eerder geklaagd over het slechte wegdek, dat was beschadigd door boomwortels. Een maand voor het ongeluk was ook al een motorrijder ten val gekomen. Volgens de rechtbank had de gemeente toen de maatregelen moeten nemen, maar die zijn uiteindelijk pas na het fatale ongeval genomen.

De gemeente berust in de veroordeling. Het college van burgemeester en wethouders erkent dat er destijds beoordelingsfouten zijn gemaakt in het wegbeheer en biedt de nabestaanden daarvoor excuses aan. 'De uitspraak 'dood door schuld' heeft ons enorm geraakt. Mede wegens het leed van de nabestaanden heeft de gemeente besloten de uitspraak te aanvaarden en geen hoger beroep in te stellen.'

Belangenverenigingen van motorrijders zijn blij met de uitspraak. Het is uniek dat een gemeente is veroordeeld omdat een weg zo slecht is onderhouden dat wortels naar boven komen en motorrijders onderuitgaat gaan, reageert de Motorrijders Actie Groep. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) deelt dat standpunt. 'Vooral omdat er al meldingen waren binnenkomen dat die weg niet in orde was, kun je de gemeente nalatigheid verwijten. Ze hebben hun verantwoordelijkheid niet genomen.'

Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zet vraagtekens bij het feit dat gemeenten blijkbaar kunnen worden vervolgd voor dit soort zaken. De veroordeling is volgens de VNG in strijd met een eerdere uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde dat overheden niet kunnen worden vervolgd bij zogenoemde exclusieve bestuurstaken, zoals wegenonderhoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden