Boete of niet, de eerstejaars stelt wat afleiding op prijs

De introductiedagen zijn in volle gang. De eerstejaars moeten opschieten van staatssecretaris Zijlstra. Is er nog tijd voor het studentenleven?

DELFT - Om de kater van de vorige nacht te verdrijven, hebben de studenten maritieme techniek een probaat middel bedacht: de rituele doop. In gammele bootjes glijden de nuldejaars vanaf een helling het water in, kopje-onder in de gracht. De jongens onaangedaan, de meisjes gillend. En dan fris naar het ontbijt, op de laatste dag van de universitaire introductie in Delft.

Alle universiteiten organiseren eind augustus, vlak voor het begin van het nieuwe collegejaar, een introductie: een feestelijke kennismaking met de stad en met het studentenleven. Dit is voor verenigingen het moment om het ledenaantal veilig te stellen. Met bierestafettes, een wijnproeverij of een hypnose worden de nuldejaars gelokt.

Zo moet de Delftse roeivereniging Laga ook met plezier zijn steiger hebben uitgeleend aan de maritiem techneuten. Ze lieten nuldejaars ook slapen in hun studentenhuizen en behingen de stad met posters met daarop een viertal roeiende dames.

Maar staat het hoofd van de aankomende eerstejaars wel naar een uitbundig studentenleven? Of zijn zij meer bezig met de studiepunten die ze moeten halen, zoals staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) het graag ziet? Met de langstudeerboete die hun boven het hoofd hangt als ze na vier jaar geen bachelordiploma hebben?

Een groepje nuldejaars technische natuurkunde haalt zijn schouders op over de boete voor langzame studenten: de één was altijd goed op school, de ander denkt nooit vooruit, een derde is ervan overtuigd dat hij het haalt. Nummer vier is gevallen voor de argumenten van de leden van een sportvereniging: wat afleiding is juist goed voor de studie.

Inderdaad, zegt Claudio Lazo (18), lid van de Delftse Studenten Bond. 'Studeren is combineren, dat is het motto hier. Je kunt makkelijk genoeg punten halen en toch de lol van een vereniging hebben.' Bovendien kunnen ouderejaars je helpen en stimuleren, zegt Erica van der Sar (18) met een schorre stem van het feesten. 'Je wordt socialer: vraagt eerder iets aan medestudenten, neemt initiatief bij projecten.'

De studentenverenigingen in Delft lijken niet te lijden onder Zijlstra's strengere regime. Thomas Hustinx, verantwoordelijk voor de ledenwerving bij de grootste vereniging Virgiel, heeft een goed gevoel over de aanwas - en dat terwijl zijn vereniging vorig jaar nog in opspraak kwam vanwege een te harde ontgroening.

Eén van de binnenkomers is Maaike Weerdesteijn (18), aankomend studente lucht- en ruimtevaarttechniek. Een week geleden dacht ze nog dat ze sowieso niet bij een vereniging ging: veel te corporaal. Nu loopt ze trots rond in een mintgroen T-shirt van Virgiel. 'Ik heb nagedacht over wat ik 's avonds ging doen. Alleen een avondje sporten is wat weinig, dus ik word toch maar lid. Dan heb je ook meer kans op een kamer.'

Bovendien heb je als verse eerstejaars meer te leren dan studeren alleen, vindt Weerdesteijn. Ze ziet niets in verplichte colleges, zoals de regering wil. 'We zijn wijs genoeg om zelf te bepalen wanneer we naar een college moeten. Uiteindelijk moet je zelf verantwoordelijkheid leren nemen.'

Toch is de angst voor de langstudeerboete er hier en daar wel, zegt Weerdesteins mentor Renske Hammink (19). 'Bij onze studie studeer je gemiddeld na zeven, acht jaar af. Dan heb je straks dus een probleem. Misschien doe ik mijn master wel in het buitenland.'

Ook de technische natuurkundestudenten die zich zelf niet druk maakten over de boete zien de nadelen. 'Studeren wordt dan weer voor de elite', vreest vierdejaars Daan Achterbergh (21). 'En de verenigingen zeker.' Naast hem zit aankomend student Emiel Ferment (18). 'Straks krijgen we een Japans scenario', zegt hij. Namelijk? 'Daar zijn ze super gefocust op leren, maar ze plegen wel allemaal zelfmoord. Hier vinden we het tenminste leuk wat we doen.'

Wat verandert er voor studenten?

*De langstudeerdersboete.

Wie vanaf volgend collegejaar meer dan een jaar is uitgelopen met zijn bachelor of master, betaalt 3.000 euro extra collegeld per jaar.

*Bindend studieadvies.

Steeds vaker moeten studenten een minimum aantal studiepunten halen om na een jaar door te mogen met hun studie.

*Verplichte colleges.

Zomaar wegblijven bij een college is er minder vaak bij. Studeren moet bovendien een weekvullend programma worden, waarbij minder tijd is voor bijbanen en nevenactiviteiten.

*Minder herkansingen.

Een vak tot in den treure herkansen mag niet meer. In een enkele stad mogen studenten zelfs niet alle vakken meer herkansen. Daar staat tegenover dat ze een onvoldoende mogen compenseren met een voldoende.

*Studiekeuzegesprekken.

Verschillende opleidingen voeren studiekeuzegesprekken met hun nieuwe studenten, om na te gaan of de gekozen opleiding wel bij hen past.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden