Boete geëist wegens liggen op een bed

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHIEL KRUIJT

AMSTERDAM - Dimitris C. staat dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam omdat hij op een bed is gaan liggen. Maar het was niet zomaar een bed dat hem in het verdachtenbankje deed belanden. Het ding stond in het Rijksmuseum.

Het is een'rustbed van verguld en gebeeldhouwd hout', gemaakt rond 1700 en nu circa 2,5 miljoen euro waard. 'In het snijwerk van dit bed komen veel lelies voor, het wapenteken van de Franse koninklijke familie. Misschien is dit ongebruikelijk grote meubel voor een van de koninklijke prinsen of prinsessen gemaakt', meldt het bordje dat erbij hangt.

Als een prins is Dimitris daar deze zomer op gaan liggen. Dat is op bewakingsbeelden te zien en op het (in beslag genomen) filmpje dat het broertje van de 22-jarige toerist uit Duitsland maakte. Dimitris loopt langs het bed, wacht tot de meeste mensen weg zijn en duikt dan onder het koord door dat tussen de leuningen is gespannen. Zijn slippers heeft hij uitgedaan. Hij gaat languit op het bed liggen, vouwt zijn handen achter zijn hoofd en kijkt triomfantelijk in de camera.

Zijn kunststukje neemt maar 15 seconden in beslag. Maar in die tijdsspanne is het rustbed wel beschadigd, stelt het Rijksmuseum. Omdat de verminking zelfs 'behoorlijk' zou zijn, staat de student machinebouw uit Aken voor drie rechters en niet een enkele. Pas een dag voor de zitting stuurt het museum een rapport waaruit blijkt dat het allemaal wel meevalt, aldus het Openbaar Ministerie. Het Rijksmuseum stelt dat het nooit grote schade heeft gemeld.

In de bekleding van de bank zit een scheur van een centimeter. Het is niet vast te stellen dat die het gevolg is van Dimitris' actie, rapporteert een expert van het museum. Een andere beschadiging is hem wel aan te rekenen: doordat er druk is uitgeoefend op het koord zijn de vergulde leuningen ingesneden.

Of het koord is aangeraakt, is op de filmbeelden in de rechtszaal moeilijk te zien. Dimitris ontkent: 'Als ik de geringste twijfel had gehad dat ik iets zou stukmaken, had ik het niet gedaan.' Hij zegt niet te hebben begrepen dat het koord moest voorkomen dat bezoekers op het bed gingen liggen.

De schade is zo miniem dat het museum geen vergoeding claimt. Toch vordert de officier van justitie een boete van 1.250 euro wegens vernieling. 'U moet een flink signaal krijgen, en ook de maatschappij, dat dit onacceptabel is.'

Advocaat Keith Cheng bepleit vrijspraak omdat niet valt uit te sluiten dat de leuningen al waren beschadigd vóór de daad van zijn cliënt. Op het einde toont Dimitris toch nog iets van berouw. 'U moet het niet zo uitleggen dat ik geen respect toon. Ik heb er achteraf veel spijt van. Ik heb twee dagen vastgezeten en heb er slapeloze nachten van gehad.'

De uitspraak is op 8 oktober.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden