Boete geëist voor Alberto Stegeman

Programmamaker Alberto Stegeman en een collega moeten als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een boete van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, betalen voor het namaken van een Schiphol-toegangspas. De advocaat-generaal betoogde vandaag tijdens het hoger beroep in Den Haag dat de journalisten van het tv-programma Undercover in Nederland zich in 2008 schuldig maakten aan strafbare feiten door zichzelf toegang te verschaffen tot een verboden deel van de luchthaven.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

In 2011 ontsloeg het hof in Amsterdam de journalisten van alle rechtsvervolging. Het programma diende volgens de rechters een maatschappelijk belang met het aantonen van een lek in de beveiliging op Schiphol-Oost. Dat weegt zwaarder dan het plegen van valsheid in geschrift en het betreden van verboden terrein, oordeelde het hof. Het OM ging tegen die uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad, die de zaak terugverwees naar het hof in Den Haag.

'Vooropstaat dat ook journalisten geen valsheid in geschrift mogen plegen. Doen zij dat wel, dan is een strafrechtelijke reactie het gevolg', aldus de advocaat-generaal in de onderbouwing van zijn strafeis.
Het hof doet op 4 maart uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden