Boete ABN wegens overtreden wet bij verkoop hypotheken

amsterdam - ABN Amro heeft een boete van 30 duizend euro gekregen van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) omdat de bank onvoldoende informatie heeft ingewonnen bij de verkoop van overlijdensrisicoverzekeringen bij hypotheken.


Volgens de AFM waren de adviezen niet-passend. ABN Amro is na Rabobank en ING de derde grote bank die de wet overtreedt bij de verkoop van hypotheken. De AFM, die de boete maandag bekendmaakte, trof bij de helft van de zestien onderzochte dossiers uit 2009 fouten aan. De hypotheekverkopers van ABN Amro verzuimden te informeren naar bestaande verzekeringen. De bankmedewerkers vroegen evenmin naar de bereidheid van de klant de financiële risico's van het mogelijk overlijden van de partner te dragen.


ABN Amro, die niet in beroep gaat tegen de boete, zegt dat de klanten geen verkeerd advies hebben gekregen. 'Als de informatie wel was ingewonnen, had dat niet geleid tot een ander advies', zegt John Smeets, directeur consumentenproducten bij ABN Amro. Volgens Smeets is het bij een grote bank zoals ABN Amro lastig alle medewerkers zo te instrueren dat ze de adviesgesprekken allemaal op dezelfde wijze vastleggen. 'Dat is makkelijker bij een klein kantoortje', aldus Smeets. Smeets stelt dat de procedures vorig jaar al zijn aangescherpt.


ABN Amro gaat alle bestaande dossiers niet opnieuw napluizen op ontbrekende informatie. 'We bekijken de situatie opnieuw als bijvoorbeeld de rentevasteperiode is afgelopen. Dan praten we met de klant over zaken die zijn veranderd. Die gegevens worden dan vastgelegd', zegt Smeets.


De boete die ABN Amro moet betalen, is opgelegd op andere gronden dan de straf die Rabobank kreeg van de toezichthouder. Bij Rabobank, die in oktober werd beboet, was het verwijt dat de bank de klant onvoldoende beschermde tegen overkreditering. Rabobank, die 150.000 euro moest overmaken aan de AFM, liet de verwachte inkomensstijging van sommige klanten meewegen bij de bepaling van de hoogte van de hypothecaire lening. Verder kreeg de Rabobank, die marktleider is op de hypotheekmarkt, een boete voor ontbrekende informatie in de dossiers.


Over de Rabobank schreef de AFM dat niet de indruk was ontstaan dat de onderzochte banken systematisch het belang van de klanten schonden. 'Omdat de Rabobank twee boetes kreeg, wilde we die context erbij geven', aldus een AFM-woordvoerder. De AFM wil niet zeggen of het onderzoek naar de hypotheekverstrekking inmiddels is afgerond.


De Postbank kreeg vorig jaar eveneens een AFM-boete. De bank, die inmiddels is opgegaan in ING, moest 30 duizend euro neertellen omdat onvoldoende informatie was ingewonnen bij het oversluiten van hypotheken en het sluiten van overlijdensrisicoverzekeringen. Bij de Postbank ging het bij 14 van de 48 onderzochte dossiers mis.


Datzelfde jaar werden ook de boetes uitgedeeld aan de DSB Bank, die in het najaar van 2009 failliet ging. De AFM was een onderzoek begonnen omdat de toezichthouder relatief veel klachten had ontvangen over DSB.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden