Boerkiniverboden Frankrijk een voor een afgeschaft

Op het strand van Cannes mogen vrouwen weer een boerkini aan. Ook in de gemeente Fréjus is het verbod afgeschaft. Rechtbanken in Nice en Toulon oordeelden dinsdag tegen het verbod, in navolging van de uitspraak van de Franse Hoge Raad, vorige week.

Redactie
Een vrouw in een boerkini op het strand van Marseille. Beeld ap
Een vrouw in een boerkini op het strand van Marseille.Beeld ap

De Conseil d'Etat noemde het boerkiniverbod een 'ernstige en illegale aantasting van de vrijheid van beweging, de vrijheid van geweten en de persoonlijke vrijheid'. Met deze woorden werd het boerkiniverbod in het plaatsje Villeneuve-Loubet opgeheven. De uitspraak van de Hoge Raad schept een precedent, waardoor boerkiniverboden zo goed als kansloos zijn voor de rechtbank.

Toch besloten zo'n dertig gemeenten vast te houden aan het verbieden van boerkini's op stranden. Verwacht wordt dat deze verboden in de komende dagen zullen worden opgeheven via afzonderlijke rechtszaken. Woensdag wachten rechtszaken tegen de gemeenten Menton en Nice. In laatstgenoemde gemeente werden zo'n dertig boetes uitgedeeld aan vrouwen die een boerkini droegen op het strand.

De gemeente Roquebrune-Cap-Martin besloot woensdag uit eigen beweging het verbod op te heffen, en niet een rechtszaak af te wachten.

De Verenigde Naties noemde dinsdag het vasthouden aan de boerkiniverboden een 'stomme reactie'. De beslissing zou xenofobie alleen maar in de hand werken.

null Beeld epa
Beeld epa

Marianne

Ondanks de storm aan kritiek op de boerkiniverboden, blijven meerdere politici overtuigd tegen het islamitische kledingstuk strijden. De Franse premier Valls ontlokte dinsdag woedende reacties door te zeggen dat de 'Marianne', een afbeelding van een vrouw met blote borsten die vaak wordt gebruikt als symbool voor de Franse revolutie, beter bij de Franse waardes past dan een boerkini. 'Haar borst is ontbloot omdat ze het volk voedt. Ze verhult niets omdat ze vrij is. Dat is de Republiek.'

De Franse strijd tegen de boerkini begon kort na de aanslag in Nice op 14 juli, die 85 levens eiste. Ook presidentskandidaat Nicolas Sarkozy gaf aan de strijd te willen voortzetten. Als hij in 2017 tot president wordt verkozen, zei hij, zal hij een landelijk verbod instellen.

De vrijheid leidt het volk, een schilderij van Eugène Delacroix. Beeld Wikimedia Commons
De vrijheid leidt het volk, een schilderij van Eugène Delacroix.Beeld Wikimedia Commons
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden