Boerkaverbod in België aanstaande

AMSTERDAM België koerst af op een verbod op het dragen van boerka’s. Een commissie van het Belgische federale parlement stemde woensdag unaniem voor het invoeren van een algemeen boerkaverbod op openbare plaatsen....

Van onze buitenlandredactie

Het wetsvoorstel verbiedt het dragen van kleding die het gezicht volledig bedekt of slechts de ogen openlaat. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete van 15 tot 25 euro of een celstraf van maximaal een week. Het verbod geldt niet gedurende carnaval.

De voltallige Kamer moet nog stemmen over het wetsontwerp, maar het ziet ernaar uit dat ook daar een meerderheid is voor het verbod. Als de maatregel erdoor komt, wordt België het eerste land in Europa waar een landelijk boerkaverbod geldt. Sommige gemeentes hebben wel al zo’n verbod.

Het voorstel was ingediend door de Waalse liberale MR-partij. MR-afgevaardigde Corinne De Permentier toonde zich tegenover het persbureau Belga opgetogen over de uitslag van de stemming. Volgens haar zullen ‘vrouwen zich nu kunnen bevrijden van een last die op hun schouders ligt’. ‘Dit is een sterk signaal tegenover de islamisten’, oordeelde haar partijgenoot Denis Ducarme.

De Franstalige, groene Ecolo-partij had moeite met het voorstel, maar stemde toch voor. De partij betwijfelt of het wetsvoorstel juridisch wel waterdicht is.

Bart Somers van de Vlaamstalige Open Vld staat wel vierkant achter het verbod. ‘Wanneer vrouwen worden gedwongen bepaalde kleding te dragen, moet de rechtsstaat tussenbeide komen en een signaal van solidariteit uitsturen.’

Vertegenwoordigers van Belgische moslims beklaagden zich over het verbod. ‘Het dragen van een gezichtsbedekkende sluier is een vrijheid van elk individu’, aldus Isabelle Praile, vicevoorzitster van de belangenorganisatie Moslim Executieve woensdag.

Volgens haar schept het verbod een gevaarlijk precedent. ‘Vandaag is het de gezichtsbedekkende sluier, morgen zijn het de tulbanden van de sikhs, daarna zijn het misschien de minirokken.’

Opmerkelijk is dat de Franse Raad van State maandag juist een negatief advies aan de regering gaf over het invoeren van een boerkaverbod. Volgens het adviescollege zijn er geen waterdichte juridische gronden voor een algeheel verbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden