Boerenrepubliek die burgers geld kost

Dijkgraaf Jan Geluk van het waterschap de Hollandse Delta vindt (O & D, 21 april) dat de waterschappen niet om zeep moeten worden geholpen....

Harry Edzes

Onze ‘oudste democratische instelling’ is in wezen geen echte democratie, maar meer een boerenrepubliek die de burger geld kost, terwijl de boeren niet meer dan 3 procent van de bevolking uitmaken. Ooit ontstaan toen het inpolderen begon waarbij het motto was: wie betaalt, bepaalt. Nuttig werk inzake de strijd tegen dijkdoorbraken hebben de waterschappen zeker verricht, hoewel de overstromingsramp van 1953 mede te wijten was aan verwaarlozing van dijken. Meer dan een boerendemocratie is een waterschap nooit geweest en nu zeker niet. Als er gestemd moet worden, wordt de gewone burger geconfronteerd met reeksen namen van onbekende personen die hij of zij niet kent. Hij of zij stemt niet bewust, gewoonlijk helemaal niet. Boerenleiders publiceren in hun agrarische bladen namen van kandidaten op wie hun vakgenoten moeten stemmen. Zo komen veel boeren of verdedigers van boerenbelangen in de besturen van waterschappen.

Een mooi voorbeeld speelt zich af op het eiland Voorne, waar het waterschap van dijkgraaf Jan Geluk de scepter zwaait. Op Voorne, de ‘tuin van Rotterdam’, legt het waterschap een waterbergingsgebied aan. Er is ook subsidie verstrekt voor natuur en recreatie. Er zou een fietspad komen als onderdeel van een lange fietsroute door Voorne. Het waterschap boorde de recreanten het fietspad door de neus door er een ‘laarzenpad’ van te maken. Boeren mogen hun koeien laten grazen in dit ‘recreatiegebied’ wat burgers zeker zal weerhouden. Het boerenbelang is weer gediend. Het Recreatieschap was niet ingelicht over de wijziging van de plannen en is woedend. Het gebeuren is tekenend voor het democratisch gehalte van een groot waterschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden