Boerenprotest tegen ‘ondemocratisch’ productschap

Een groep van ongeveer honderd agrariërs heeft dinsdag in Den Haag gedemonstreerd op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag....

ANP

Boeren zijn verplicht aangesloten bij de productschappen, die worden gefinancierd door eveneens verplichte afdrachten van diezelfde boeren. De stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) wil dat de belangenbehartiging bij één organisatie komt te liggen.

‘LTO Nederland moet worden versterkt en er moet een eind komen aan ondoorzichtige en ondemocratische praktijken, zoals nu bij de productschappen’, zei Pieter Hoff van de NVAF. ‘Als ons doel is bereikt, heffen we onze stichting op’.

De kans dat het pleidooi van de NVAF snel wordt overgenomen, is klein. Alleen Charlie Aptroot van de VVD sprak zich uit voor afschaffing van de schappen: ‘Dat verplichte lidmaatschap en de onredelijk hoge afdrachten zijn betuttelend. We moeten af van die dwingelandij. Helaas willen andere partijen dat niet. De besturen van de schappen bestaan vaak uit oud-politici en die banenmachine willen mijn collega's niet kwijt’.

Parlementariërs van CDA, PvdA en SP spraken zich uit voor snelle veranderingen bij de productschappen, maar vinden afschaffen een te radicale stap. Woensdag praat de Tweede Kamer over de toekomst van de productschappen.

De agrariërs voerden dinsdagmorgen actie op een publieksvriendelijke manier. Er stonden tractoren en andere landbouwvoertuigen op het Plein, maar in tegenstelling tot boerenacties uit het verleden ontstonden er geen lange files op de snelwegen. ‘We hebben onze spullen vanmorgen vroeg op diepladers naar Den Haag gebracht, in overleg met de politie’, aldus Hoff.

Boeren demonstreren dinsdag op het Plein in Den Haag tegen het beleid van de regering inzake het mestbeleid. De boeren overhandigden een manifest aan parlementariërs, waarin ze pleiten voor het afschaffen van de zogeheten productschappen. Een hond geeft een kus aan zijn baasje. (Martijn Beekman - de Volkskrant) Beeld
Boeren demonstreren dinsdag op het Plein in Den Haag tegen het beleid van de regering inzake het mestbeleid. De boeren overhandigden een manifest aan parlementariërs, waarin ze pleiten voor het afschaffen van de zogeheten productschappen. Een hond geeft een kus aan zijn baasje. (Martijn Beekman - de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden