Boerengezin laat zich niet zomaar verjagen

'Met veel plezier geven wij de polder aan de rivier', zongen zeventien Brabantse boeren en hun gezinnen vorig jaar oktober in een boerenschuur in Waspik....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Boerenland onder water, zodat andere burgers stroomopwaarts droge voeten kunnen houden. Maar die geste gaat niet voor niks. De boeren willen hun bedrijven niet zomaar opofferen . Daarom stellen ze voor om hun boerderijen te verplaatsen naar terpen langs een nieuwe dijk, die zuidelijker en verder van de rivier gelegen is. Geraamde kosten: 150 miljoen euro.

De Overdiepse Polder, niet ver van de Biesbosch, is door de provincie Noord-Brabant aangemerkt als opvanggebied bij hoogwater. In de groene polder van 550 hectare wonen minder dan honderd mensen, vooral boerengezinnen. De bewoners namen zelf het initiatief een inrichtingsplan te maken. Zij kozen voor de zogeheten terpenvariant.

Door de primaire waterkering te verleggen naar het Oude Maasje, met daarlangs de verhoogde boerenerven, kan de bestaande dijk langs de Bergsche Maas worden verlaagd, zodat de rivier bij hoogwater de ruimte krijgt. De verwachting is dat de polder dan eens per 25 jaar onder water komt te staan. Duurzame landbouw blijft mogelijk.

De onzekerheid over de toekomst noemen de boeren 'fnuikend' voor het investeringsklimaat. 'We zijn minder bevreesd voor af en toe water in de polder dan voor een jarenlang slepende besluitvorming', schrijven ze.

De provincie Noord-Brabant staat achter het plan en hoopt dat snel een begin kan worden gemaakt met de uitvoering. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat hikt vooral tegen de kosten van 150 miljoen euro aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden