Boeren verontrust over nieuw geval van varkenspest

In boerenkringen in Noord-Brabant is verontrust gereageerd op de ontdekking van een nieuw geval van varkenspest, in Ravenstein. Het ministerie van Landbouw heeft het bestaande vervoersverbod rondom Venhorst fors uitgebreid....

Van onze verslaggevers

RAVENSTEIN/DEN HAAG

Het nieuwe verbod heeft niet alleen betrekking op varkens. Ook andere soorten vee mogen niet meer worden verplaatst, evenals mest. Daarnaast mogen geen transportmiddelen worden gebruikt die zijn bedoeld voor het verplaatsen van vee.

In het najaar leek de epidemie bezworen, maar de laatste weken is de varkenspest in Gelderland en Noord-Brabant op verschillende boerenbedrijven weer opgedoken. 'Na een epidemie zie je vaker een naijl-effect, maar nu gebeurt het wel erg snel', aldus G. Oosterlaken, vice-voorzitter van de vakgroep varkenshouderijen van de NCB (Noordbrabantse Christelijke Boerenbond). Hij heeft inmiddels de varkenshouders rond Ravenstein op de hoogte gebracht van de besmetting bij hun collega. 'Ik hou er rekening mee dat varkenshouderijen rondom het getroffen bedrijf preventief zullen worden geruimd.'

Sinds het begin van de epidemie zijn 427 gevallen van varkenspest ontdekt. De oorzaak van de jongste besmetting is onduidelijk. Volgens het ministerie van Landbouw is er geen contact geweest tussen de varkenshouderij en bedrijven waar de ziekte heerst.

De varkenspest blijft niet zonder gevolgen voor het ministerie van Landbouw. Minister Van Aartsen kondigde donderdag in de Tweede Kamer aan dat hij zal ingrijpen in de organisatie van de veterinaire structuur op zijn departement. 'Iedereen moet leren van de varkenspest, ook de overheid', zei de minister.

Van Aartsen krijgt op voorhand steun van de VVD-fractie in de Kamer. 'Wij zijn niet onder de indruk van de veterinaire deskundigheid op het departement', zei woordvoerder Blauw naar aanleiding van de gang van zaken in de eerste weken na de uitbraak van de varkenspest in februari 1997.

Van Aartsen wilde nog niet zeggen welke maatregelen hij treft om het departement beter toe te rusten voor nationale rampen als de varkenspest. Dat gebeurt eind maart. Hij verzekerde de Kamer dat het nooit meer zal voorkomen dat de overheid zo weinig is voorbereid op een epidemie als bij de varkenspest.

Van Aartsen: 'Het is niet zo dat het ministerie niet was voorbereid, maar niemand kon voorzien dat de epidemie deze omvang zou krijgen.' Deskundigen van het ministerie becijferden in februari 1997 dat de pest in het ergste geval tachtig bedrijven zou treffen. Het werden er ruim vierhonderd.

Minister en Kamer ruzieden gisteren over de eerste evaluatie van de varkenspest. Die is door een extern bureau gemaakt, onder direct toezicht van hoge ambtenaren van Landbouw. 'Niet echt onafhankelijk', meenden PvdA, CDA, GroenLinks, SGP en RPF. De VVD ging niet zo ver, maar het Kamerlid Blauw zei wel tegen de minister dat ook zijn fractie twijfelt aan de onafhankelijkheid.

De oppositie wil dat de Tweede Kamer een eigen onderzoek verricht naar de gang van zaken rond de varkenspest. 'De minister heeft verzuimd zijn diensten op orde te brengen, er was geen draaiboek, er was geen controle op de naleving van regels, en nieuwe maatregelen lieten te lang op zich wachten', zei Van Ardenne (CDA).

Volgens het CDA beschuldigt de minister - zonder ook naar zichzelf te kijken - telkens andere groepen van nalatigheid. Van Aartsen reageerde furieus op die aantijging: 'Dat ligt niet in mijn aard.'

Zijn partijgenoot Blauw verzet zich tegen een onderzoek op dit moment. De door het CDA gewraakte evaluatie gaat over de eerste twee maanden van de pest. Een onderzoek over de volgende tien maanden komt binnenkort. 'Laten we dat eerst afwachten.'

Huys (PvdA) wil in ieder geval de Algemene Rekenkamer inschakelen om de uitgaven rond de varkenspest te onderzoeken.

Volgens Van Aartsen hoeft dat niet: de Rekenkamer heeft al aangekondigd dat ze op eigen gezag gaat spitten in de uitgaven voor de varkenspest. 'Bovendien stuurt de Europese Commissie ook geregeld eigen mensen naar Den Haag om de rechtmatigheid van de uitgaven te onderzoeken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden